Egészség

2021.12.19. 15:30

A testi-lelki egyensúlyért

A szervezet sejtszintű megújulását lehet elérni vitaminok és antioxidánsok bevitelével.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Az infúziós kezelést sokan a betegséggel azonosítják. Ez egy téves elképzelés, hiszen nemcsak gyógyszereket kaphatunk ilyen formában, hanem preventív célokra is alkalmazható ez a gyors hatóanyag-bevitel – mondta dr. Kriston Renáta, a Macroklinika bőrgyógyásza, kozmetológusa. A terápia segítségével a véráramba juttatott hatóanyag jól tud hasznosulni még abban az esetben is, ha felszívódási zavara van a páciensnek, hiszen nem a bélrendszerben kell a hatását kifejtenie. 

 

A szájon át szedhető gyógyszerek esetében fennáll a lehetősége, hogy nem szívódik föl a hatóanyag százszázalékosan. Az infúziós kezelés intenzív terápia, elengedhetetlen, hogy előtte alaposan kivizsgálják a pácienst. Az orvosnak pedig tisztában kell lennie azzal, hogy milyen az aktuális állapota, laborstátusza – tette hozzá a doktornő. A túladagolás lehetséges, ezért pontosan be kell tartani az ajánlott mennyiségeket. Vízoldékony vitaminok esetében, mint például a C-vitamin, könnyen távozik a felesleg a szervezetből, de egy zsírban oldódó vitaminnál súlyosabb állapot léphet föl a túlzott bevitel miatt, mint a vitaminhiány maga – hangsúlyozta a bőrgyógyász.

 

 

Orvosi felügyelettel 

 

 

Ha a páciens laboreredményét ismerik, akkor jöhetnek a további kérdések. Egyebek mellett, hogy a stressz menynyire van jelen az életében, fáradékony-e, van-e fájdalma, egyéb lokális panasza. Sajnos a stressz az, ami szinte minden ember életében fellelhető valamilyen mértékben – vélekedett a bőrgyógyász. Hozzátette: ettől függően alakulhatnak ki a panaszok is. Ha nem tudjuk visszapótolni azokat az ásványi anyagokat, nyomelemeket, amelyek a stressz hatására lecsökkentek, akkor biztosan felborul a rendszer. Vannak, akiknek genetikai tényezők miatt alakulnak ki betegségek a szervezetükben, a hiányállapotok kezelésére is alkalmas lehet az infúziós terápia.

 

A bőr megmutatja 

 

 

A betegségek megelőzése az időben megkezdett kivizsgálással, majd az ajánlott kezelés elindításával történik – mondta a doktornő. Sokszor az elváltozások a bőrön keletkeznek először, amelyek tulajdonképpen nem is a bőr betegségei, hanem valaminek a tünetei. Ezt az orvos leolvassa és értelmezi, majd úgy állítja fel a kórképet. Minél gyorsabban sor kerül erre, annál hamarabb lehet megelőzni a bajt vagy kezelni a betegséget. A bőr elváltozásai sokszor gyulladásos állapotot, gócot mutatnak. Ilyen lehet egy begyulladt fog vagy mandula, de akár daganatokat is jelezhet.

 

 

Antioxidánsok, vitaminok 

 

 

Olyan betegségeket, amelyeknek egyéb tünetei még nincsenek, azonban a bőrön lévő zavaró jelek miatt elmegy a páciens az orvoshoz. Hormonális eltéréseket, inzulinrezisztenciát vagy policisztás ovárium szindrómát is nagyon gyakran lehet a bőrön jelentkező tünetekkel beazonosítani – tudatta a bőrgyógyász. Ha bizonytalanság lép föl, vagy a panaszok nem egyértelműsítik az esetet, akkor mindenképpen kivizsgálás javasolt. A vitalitás fontos a belső egyensúlyhoz, annak elérése a külső harmóniában is megmutatkozik – emelte ki a kozmetológus. Ehhez azonban fel kell tölteni a raktárt vitaminokkal. Mindenki könnyen hozzá tud jutni a vitamintablettákhoz, de nem mindig alkalmazzák helyesen kombinálva és megfelelő adagban ezeket. 

 

Ha nem szívódik föl jól az ásványi anyag vagy vitamin, akkor gyakorlatilag értelmetlen a kezelés – hangsúlyozta a doktornő. Az orvos a vitaminokat és antioxidánsokat az infúzióban a megfelelő mennyiségben adagolja és állítja össze, így nagyobb hatékonyság érhető el. A tapasztalatok szerint a kúra után a páciens jobban érzi magát, ellenállóbb lesz, illetve egy megfázás, kisebb betegség után is hamarabb meggyógyul.

 

(A borítóképen: Dr. Kriston Renáta a belső vitalitást helyezi előtérbe a kezelés során)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában