Közlekedésbiztonság

2021.10.21. 18:30

Már közutak is foszforeszkálhatnak

Bevált a kísérleti útfesték, így több helyen is használni fogják az országban.

Dózsa Gergely

Fotó: Magyar Közút

Esztergomban tavaly ősszel kevertek fényelnyelő anyagokat a Duna menti nemzetközi kerékpárút burkolatfestékébe. A különleges megoldásnak köszönhetően kényelmesebbé és biztonságosabbá vált a közlekedés a kísérleti szakaszon. A biciklivel közlekedők este, borús időben vagy akár erős esőzéskor is könnyen ki tudják venni a sávjuk határait. A sikereknek köszönhetően az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) növelni fogja az olyan kerékpárút­szakaszok számát, amelyek ilyen foszforeszkáló festést kapnak. Ez csak november végéig öt megyében és különböző domborzati viszonyok között nyolc kerékpárutat jelent.

„Az egy éve üzemelő esztergomi világító kerékpárút beválni látszik, ezért érdemesnek tartjuk az előremutató műszaki megoldást másféle módon is, többfelé kipróbálni. A biciklisták után heteken belül az autósok is találkozhatnak világító záróvonalakkal. A 710-es főútnál azt vizsgálják, hogy a festés milyen mértékben növeli a Balatonfűzfő–Papkeszi körforgalom éjszakai láthatóságát, közlekedésbiztonságát” – írta Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár Facebook-oldalán.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója közleményében hozzátette: az úthálózat gyorsuló léptékű bővülése egyre inkább megköveteli az új megoldások bevezetését. Társaságuk ezt már 2018-ban felismerte, és pályázatot hirdetett az eredeti ötleten alapuló innovációk megtalálása érdekében.

(A borítóképen: A „világító” kerékpárút Esztergomban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában