Állatvilág

2021.10.14. 12:00

Kínzás a vadállatoknak

A legtöbb cirkuszban még a mai napig is túlságosan kis helyen tartják az állatokat.

Detzky Anna

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az állatok világnapja alkalmából az állatvédők többsége felhívta az emberek figyelmét a házi kedvencek, a haszonállatok, sőt a természetben élő állatok védelmére és szeretetére is. Viszont még mindig kevés szó esik a cirkuszi vadállatok helyzetéről.

Kötelező az útinapló

Az állatvédelmi törvény alapvetően a cirkuszok létesítését szabályozza, az állatok tartásának ellenőrzése leginkább írásos dokumentáció útján történik.

Cirkusz alapításához többféle engedély szükséges. A társulatoknak útinaplót kell vezetniük, amely a birtokukban lévő állatállomány faj és nem szerinti létszámát, szaporulatát, illetve az elhullott állatok számát tartalmazza. Továbbá a fenntartónak nyilvántartásba kell vennie az állatok halálának okát – olvasható a Nébih portálján.

„A legtöbb jóérzésű ember iszonyattal nézi a lelkileg meggyötört, idomított trópusi állatokat, amelyek nem valók a modern cirkuszba” – írja a világnap alkalmából kiadott közleményében Seres Zoltán, az Orpheus Egyesület elnöke. – A cirkusz csodálatos dolog lehetne, ha nem járna vadállatok idomításával és természetes állapotuk durva befolyásolásával. Ilyenkor persze mindig fölvetődik a kérdés, hogy mi számít állatkínzásnak. Azt gondolom, hogy minden olyan tartás és idomítás, ami a vadállat természetes viselkedésével és életmódjával ellentétes. Állatvédelmi szempontból régebben sokkal rosszabbak voltak a cirkuszi körülmények. Viszont még ma is jellemző, hogy túlságosan kis helyen tartják a vadállatokat. Emellett fájdalmat okozó eszközöket, például árammal töltött botot használnak a nevelésükhöz. Amikor pedig már nem használhatók, mert öregek vagy betegek, megválnak tőlük. A vadállatokat egyébként ki lehetne váltani légtáncosok, akrobaták és bohócok produkcióival – fejtette ki.

A bükkábrányi Süti Állatotthon Alapítvány folyamatosan oszt meg cirkuszi állatkínzásos eseteket a Facebook-oldalán.

– Nemcsak a nehéz helyzetbe került kutyáknak és cicáknak szeretnénk segíteni, hanem egy-egy poszttal a cirkuszi állatoknak is – hangsúlyozta Sebestyén Henrietta, az alapítvány elnöke. – Magyarországon a mai napig nagyon sokan járnak olyan cirkuszokba is, ahol vadállatokat szerepeltetnek. Az emberek nem akarják látni, hogy mi van emögött. Egerben például a forgalmas főutcán láttam egy cirkuszi tevét kikötve. A hatóságok erőteljesebb közbelépésében már nem nagyon hiszek, mivel a kedvencek állatkínzásos eseteit sem szankcionálják elég súlyosan. Inkább az alulról jövő kezdeményezéseket tekintem célravezetőnek. Például én felhívtam a két gyermekem figyelmét rá, hogy hogyan bánnak a cirkuszokban az állatokkal, ezért már nem is vágynak oda. Más állatbarát szülők is megtehetik, hogy egyszerűen elkerülik az ilyen előadásokat.

(A borítóképen: Valószínű, nem élvezi a tigris ezt a mutatványt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában