Évgyűrűk

2021.09.28. 19:00

Szigorúbb szabályokkal védekeznek

Az idősotthonok egyénileg újra elrendelhették részben vagy teljesen a maszkhasználatot.

Detzky Anna

Fotó: Shutterstock

A járványhelyzet romlásával és a delta-variáns terjedésével több intézményben, így az idősotthonok egy részében is újra bevezették zárt térben a kötelező maszkhasználatot. Egy olvasónk jelezte, szépkorú édesanyját hozta ki hétvégére a berentei Szent Borbála Idősek Otthonából, ahol a bejáratnál fel kellett vennie a maszkot.

Utánajártunk, hogy jelenleg milyen higiénés szabályok érvényesek az idősotthonokra, és a gyakorlatban ez hogyan valósul meg.

A dolgozóknak kötelező

– Még a nyáron feloldották az összes korlátozó intézkedést, ami idősek ellátásával foglalkozó szociális intézményekre vonatkozott. Bár szó van róla, de egyelőre nem tették központilag kötelezővé a maszkhasználatot az ellátottak számára. Viszont az intézmények egyénileg bevezethetnek a hatályos rendeletnél szigorúbb szabályokat – tájékoztatott Szabó Rózsa, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci Idősek Otthonának intézményvezetője. – Nálunk még a régi rendelkezések érvényesek, azaz a lakóknak nem szükséges folyamatosan maszkban lenni, mivel mindenki be van oltva. A legtöbben kérték és már meg is kapták a harmadik oltást is, így igen csekély a járványveszély. Azokat az ellátottakat, akiknek a hozzátartozói nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, le szoktuk vinni az udvarra a találkozások alkalmával. Kollégáink számára viszont folyamatosan kötelező zárt térben a maszk viselése és a rendszeres kézfertőtlenítés. Ez azért is fontos, mert az Ápolási Otthonnal egy épületben vagyunk, ahol krónikus betegeket látnak el.

Figyelnek a megelőzésre

A miskolci Szépkorúak Házában is hasonló higiéniai szabályok érvényesek.

– A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a kormányhivatal folyamatosan elküldi számunkra a hatályos egészségügyi rendeleteket. Az igazgató intézményvezetői hatáskörben elrendelheti a maszkhasználatot annak függvényében, hogy van-e megbetegedés, vagy preven­tív jelleggel – tudatta Gálné Pataki Zsuzsanna Gabriella, a Szépkorúak Háza Idősek Otthona ügyvezető igazgatója. – A mi lakóink, illetve dolgozóink szinte százszázalékosan be vannak oltva, sokan a harmadik oltással is. A maszkviselés ezért most még nem kötelező, csak kollégáinknak, megelőzési céllal, mivel ők kívülállókkal is gyakran érintkeznek. Emellett a múlt héten minden ellátottat és munkatársat megszűrtünk, hogy nem koronavírusosak-e. A látogatók közül pedig csak azoktól kérjük a maszkhasználatot, akiknek nincs védettségi igazolványa. Romlandó ételt nem tartalmazó csomagot pedig továbbra is be lehet hozni ellátottainknak.

Folyosón, látogatáskor

A vidéki idősotthonokban szigorúbban kezelik a jelenlegi járványügyi helyzetet.

– Nálunk a koronavírus-járvány kitörése óta folyamatosan kötelező maszkot hordani. Ez a lakókra is érvényes, ha elhagyják a szobájukat, függetlenül attól, hogy mennyien és hányszor vannak beoltva – ismertette Nyikes Zoltán, a mezőkövesdi Matyóföld Idősek Otthonának vezetője. – Eleinte ezt nehezen viselték az idősek, de mostanra hozzászoktak. Azok számára pedig, akik kérték a harmadik oltást, lehetővé tettük a vakcina felvételét. A látogatók hőmérőzést és kézfertőtlenítést követően csak védettségi igazolvány birtokában és maszkban léphetnek be az intézménybe. A beküldött csomagokat zárható zacskóban, névvel ellátva kell leadni, amelyek tartós élelmiszert is tartalmazhatnak. A pakkokat lefertőtlenítjük, és három órán keresztül beltéri helyiségben tároljuk, csak utána kapják meg a lakók.

A berentei idősek otthonának dolgozói nem kívántak nyilatkozni a kérdésben. Azonban a látogatás szabályaira vonatkozó részletes tájékoztatójuk olvasható az interneten.

„A látogatás előre egyeztetett időpontban történhet. Ennek elsődleges feltétele, hogy a vendég fel tudja mutatni érvényes védettségi igazolványát. Egy lakóhoz egyszerre csak egy fő hozzátartozó érkezhet. A látogató és az ellátott is köteles száját és orrát eltakaró maszkot viselni a találkozás ideje alatt. A vendégtől a beszélgetés előtt, a lakótól hozzátartozója távozása után kézfertőtlenítést kérünk, és a fizikai kontaktust kerülni kell. Az ellátottak csomagjait 24 órára izoláljuk, ezért nem tartalmazhatnak romlandó élelmiszert. Ezeket a portán lehet leadni” – írja összegfoglalójában Dobi Andrea, a berentei Szent Borbála Idősek Otthona intézményvezetője.

(A borítóképen: Van, ahol a maszk nem csak ajánlott viselet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában