Alzheimer-kór világnapja

2021.09.21. 10:30

Az Alzheimer-kór világnapja van ma

A Nemzetközi Alzheimer Társaság az Egészségügyi Világszervezet támogatásával indította útjára egykor.

Apagyi Beáta

Forrás: sutterstock

Fotó: Shutterstock

1994 óta több mint 80 ország csatlakozott a kezdeményezéshez, hazánk 2011-ben.

A világnapra szervezett kampányok célja a többi között az, hogy felhívják a figyelmet a betegségben szenvedők számának drasztikus növekedésére, továbbá bővítsék az emberek ismereteit, érzékenyítsék a társadalmat az Alzheimer-kórral kapcsolatban.

A leírás szerint az Alzheimer-kór a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, elbutulással, magatartásváltozással, gyors biológiai leépüléssel, a szellemi képességek romlásával jár.

Tünetei közé tartozik a fokozódó feledékenység, a tájékozódási képesség elvesztése, a gondolkodásra való képesség fokozatos elvesztése, az ítélőképesség romlása, személyiségváltozás.

Kialakulásának pontos okai még ismeretlenek, viszont valószínűleg közrejátszhat a genetikai hajlam, környezeti tényezők, de akár korábbi fejsérülés, magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió is.

Kialakulása megelőzhető

A pontos diagnózis felállításához a szakemberek a beteg anamnézisét, családi beszámolókat, pszichológiai tesztek, valamint képalkotó vizsgálatok eredményeit veszik figyelembe.

Az Alzheimer-kór kialakulása megelőzhető önképzéssel, agytréinggel, rendszeres, napi 30-60 perces sportolással, bármilyen egyéb aktivitással, a kialakulást elősegítő betegségek – mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek – megelőzésével, egészséges, vitaminokban, rostban gazdag ételek fogyasztásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában