Évgyűrűk

2021.09.11. 07:00

Anyósképzést tartanak

Helyes kommunikációra tanítanak családtagok között az újonnan alakult Anyósklubban.

Detzky Anna

Fotó: ÉM-Archívum

A családon belüli kapcsolatok javítása érdekében hozták létre az Anyósklubot Miskolcon, ahol olyan szülőknek, nagyszülőknek szeretnének segíteni, akiknek felnőtt gyerekei vannak. A közösség szeptember végén indítja el képzését és személyes alkalmait a Pontközpontban, amelyre az intézmény Facebook-oldalán lehet majd jelentkezni.

Idősekre fókuszálnak

– Tapasztalt otthon segítőként gyakran találkozom olyan helyzetekkel, amikor nem csak gyermekfelügyeletet várnak tőlünk. Sokszor kérik, hogy beszélgessünk az idősekkel, fogyatékos rokonnal, vagy ápolási feladatokkal szeretnének megbízni bennünket. Viszont a mi kompetenciáinkba nem fér bele ez a tevékenység – mondta Oláhné Lajtos Julianna, a Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány koordinátora. – Budapesten a szupervíziónkon több önkéntesünk visszaigazolta, hogy hasonló megkeresésekkel találkozik. A felmerülő igényekre reflektálva alakult meg az Éltető Kapcsolatok Közössége és a mögötte álló ÉKKŐ Egyesület, amelybe több koordinátor lépett be a Kárpát-medencéből.

Az Éltető Kapcsolatok Közössége keretében alakult meg többek között az Anyósklub.

– Tematikus alkalmainkon tanfolyam jelleggel elmondjuk majd, hogy milyen konfliktusok fordulnak elő, és ilyenkor milyen kommunikációt lehet alkalmazni. Beszélünk az asszertivitásról, és fellapozzuk a példagyűjteményünket is. A legtipikusabb problémák közé tartozik, amikor a nagyszülők beleszólnak az unokák nevelésébe vagy párkapcsolati kérdésekbe. Esetleg a családlátogatásoknál beszélgetés helyett inkább házimunkát végeznek. Alapszabálynak tartjuk, hogy nekünk magunknak kell változnunk ahhoz, hogy velünk szemben átalakuljon a viszonyulás. Aki végigjárja a képzésünket, olyan kommunikációs formát sajátíthat el, amely hozzásegíti, hogy nagyobb belátással bírjon anyósa vagy menye iránt. Emellett családtagjai eredményesebben tudnak majd vele beszélni feszültségteli helyzetekben is – fejtette ki a klubvezető.

A klub tananyagát egyedi módon dolgozták ki, de volt előzménye.

– Önkéntes képzéseink során sok tapasztalatot szereztünk már a családon belüli konfliktusok javításáról. Budapesten pedig tartottak korábban egy hasonló tanfolyamot. Az azonban nem klubszerűen működött. A miskolci képzést jómagam és egy családterapeuta önkéntes segítőm fogjuk tartani. A tananyagot teljesen önállóan állítottuk össze internetes szakirodalmak segítségével. Hat tematikus nappal kezdődik, amikor kifejezetten oktatásszerűen adjuk át az információkat. Utána pedig klubalkalmakon, interaktívan dolgoznánk fel az addig tanultakat, és személyesen behozott konfliktusos esetekkel is foglalkoznánk. A módszert egy vidám, online csoport keretében már teszteltük. A pozitív visszajelzésekből leszűrtük, hogy hasznos tudásanyagot állítottunk össze – mondta ­Oláhné Lajtos Julianna.

(A borítóképen: Online folyt a képzés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában