különleges hüllők

2021.08.15. 19:00

Tobzosfarkú gyíkok érkeztek a Miskolci Állatkertbe

A különleges hüllők tüskés farkukat védekezésre használják.

Hegyi Erika

Forrás: Miskolci Állatkert

Tobzosfarkú gyíkok költöztek nemrég a Miskolci Állatkert idén 15 éves Afrika-házába, adta hírül a napokban az intézmény. Nem is egy, hanem mindjárt három példány érkezett a különleges állatból az Augsburgi Állatkertből. Olyan fajról van szó, amit eddig nem láthattunk Miskolcon.

A tobzosfarkú gyík Kelet-Afrikában, Kenyától Mozambikig, a száraz félsivatagos területeken őshonos. Főként nappal aktív, éjszaka sziklarepedésekbe húzódik. Táplálékát elsősorban rovarok alkotják. Álelevenszülő, azaz a nőstény nem rakja le tojásait, hanem azokat a testében kelti ki 4-5 hónap alatt, amelyet követően 1–5 utódját elevenen hozza a világra. A tüskés farok a védekezést szolgálja. Veszély esetén a gyík farkát a szájába veszi, és ráhajtja az egyébként védtelen hasi oldalára. Így a farkán lévő fejlett pikkelyek hathatós védelmet nyújtanak a számára a rá vadászó madarak, emlősök, hüllők ellen.

Terráriumban

Tobzosfarkú gyíkokat nemcsak az állatkertekben, ­hanem az állatkereskedésekben is gyakran látni, hiszen ha nem is a legnépszerűbbek, de elterjedt terráriumi állatok az amatőr terraristák körében. Mivel a természetben is sokat másznak, fontos, hogy a terráriumban is legyen számukra kő vagy ág, amire felmászhatnak. Bár száraz vidéken honosak, ­ivóvizet, sőt alkalmanként még vízpermetet is igényelnek.

A Miskolci Állatkert Afrika-háza eredetileg azzal a céllal épült, hogy az állatkertben élő afrikai főemlősfajoknak megfelelő szállást nyújtson, emellett azonban mindig is fontos volt, hogy a „fekete kontinens” élővilágának sokszínűségét mutassa be. Éppen ezért több terrárium és egy madárröpde is helyet kapott az épületben a jelenleg itt élő huszármajmokon és örvös mangábékon kívül, így a puhatestűektől az ízeltlábúakon és hüllőkön át a kisemlősökig több fajt láthatunk Afrika népes állatseregletéből.

Ebbe a házba érkeztek most a tobzosfarkú gyíkok, amely fajjal eddig még nem találkozhattak az állatkert látogatói.

(A borítóképen: A Miskolci Állatkert új lakója)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában