Egészség

2021.08.25. 19:00

Táptalaj a fertőzéseknek

A főként a nők mindennapjait megnehezítő betegségek összefüggésben vannak a természetes és mesterséges víz közelségével is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A nyárról elsősorban a gondtalan pihenés, a vakáció jut eszünkbe, ám ennek az évszaknak akár árnyoldalai is lehetnek. A hőség, a strandolás, vagyis a meleg, párás közeg jelenti a legideálisabb környezetet a különböző hüvelyi fertőzések terjedésének.

Nem mindenki szervezete egyformán fogékony a gombás vagy bakteriális fertőzésekre: vannak, akik rendszeresen küzdenek velük, míg mások szinte soha nem fertőződnek meg. A fertőződés esélye a környezet és a hajlam mellett az élethelyzettől is függ: ha valakinek valamitől legyengül az immunrendszere, vagy éppen várandós, akkor hajlamosabb ezekre a betegségekre – mondta dr. Tahy András szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász szakorvos.

A hüvely saját baktériumflórával rendelkezik, amely mikrobiológiai egyensúlyban van, és a kórokozók megtelepedését akadályozva véd a fertőzésektől. Ha ez a mikroflóra sérül, a kórokozók elszaporodhatnak. Hüvelyi fertőzést eredményezhet, ha a túlfertőtlenített mesterséges vizek miatt a hüvelyflórát alkotó lactobacillusok mennyisége lecsökken, ami szabad utat nyit a szervezetben amúgy is jelen lévő kórokozók számára. Így azok a baktériumok, amelyek egyébként csekély mennyiségben mindig jelen vannak a hüvelyben, elszaporodnak. A lactobacillusok hiányában a hüvelybe újonnan bekerülő kórokozók is gyorsabban terjednek, hüvelygyulladást okozhat egy bakteriális fertőzés, az élősködők vagy a sarjadzógomba és a vírusok is. A kezelés módja függ az októl, az azonosított kórokozótól. Történhet antibiotikumos vagy gombaellenes, gyulladáscsökkentő gyógyszerrel, helyileg alkalmazott kenőcs, hüvelykúp vagy tabletta segítségével is – tudatta a nőgyógyász.

A természetes vizekben előforduló kórokozók húgyhólyaggyulladást okozhatnak, ami a fertőzést követően napokkal vagy hetekkel később is jelentkezhet. Ezért az E. coli nevű baktérium a felelős, ami egyébként a vastagbélben is megtalálható. Ha bejut a húgycsőbe, az ottani steril környezetben elszaporodik, és felszálló fertőzés alakul ki.

A nők közel 80 százaléka élete során legalább egyszer átesik az úgynevezett „felfázásos” tüneteken, vagyis görcsös vizelési ingeren, amely nem jár vizelettel. Ha a fertőzés felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz és nagy fokú gyengeség is jelentkezik. A tünetek megjelenésekor alapvető a teljes vizelet-, üledékvizsgálat elvégzése – hangsúlyozta dr. Tahy András.

A chlamydia több szervet megbetegítő, sejten belül élősködő baktérium, amely főként a nemi szerveket és a húgyutakat fertőzi meg. Ugyan gyakori, de pár napos gyógyszeres kezeléssel a fertőzésből könnyen ki lehet gyógyulni. A betegség felismerését megnehezíti, hogy a legtöbb betegnek nincsenek tünetei: a férfiak 50, a nők 80 százaléka tünetmentes. Ha a tünetek mégis megjelennek, akkor vizelési fájdalom, zavaros vizelet, nőknél szagtalan, nyákos hüvelyi, férfiaknál húgycső-váladékozás jelentkezhet. Mindkét partnert kezelni kell, mivel a fertőzés ismét elkapható a nem kezelt féltől.

Tiszta vízzel

Tisztálkodáskor érdemes kerülni a parfümös törlőkendők, illatosított szappanok és tusfürdők, intimspray-k használatát. Ezek a lúgos vegyhatású tisztálkodószerek ugyanis megváltoztatják a hüvely természetes pH-ját, amivel szinte utat nyitnak a kórokozóknak.

Ha valaki régóta küzd visszatérő, makacs hüvelyfertőzésekkel, akkor a gyógyuláshoz hozzájárulhat a táplálkozás átalakítása, a szénhidrát- és cukorfogyasztás csökkentése, de erről is nőgyógyásszal, dietetikussal kell egyeztetni – emelte ki a szakorvos.

(A bortóképen: A gondtalan vízparti tartózkodás egyik feltétele az óvatosság a higiénia területén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában