Bor, mámor…

2021.08.23. 19:00

Mesés „Bűbájos hétvége”

Izgalmas események és különleges borok várták a Bűbájos hétvégére érkezőket Tarcalon.

Balogh Csilla

Fotó: Vajda János

Ebben az évben a hagyományos tavaszi szezon­nyitó Bűbájos hétvége helyett az augusztusi, ünnepi hosszú hétvégére várta vissza a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület a kikapcsolódni vágyókat a Tokaji-hegy lábánál, ahol idén is elkészítették Tarcal borát.

A legizgalmasabb események talán szombatra sűrűsödtek össze, amikor egész délelőttös vezetett dűlőtúrán, bor- és pezsgőkóstolókon vehettek részt a látogatók, de még a kádármesterséget is megismerhették azok, akik akarták. A borászok déltől ötig sarkig tárták a tarcali pincék ajtaját, és az ebéd mellé ízletes furmint, hárslevelű, szamorodni vagy éppen aszúborok is csordogáltak a kristálypoharakba. Az esti naplementében pedig a neves tarcali pincék által készített pezsgők kóstolására invitálták a bubikat kedvelőket az Áldó Krisztus-szobor alatti arénába.

Természetesen nem maradhatott el a Hatputtonyos Borfalu borának kóstolása sem.

– A TarcalBor friss évjáratának premierjén koccintani lehetett a szép települési összefogásra, a barátságra, a nyárra és az együttlét manapság felértékelődő örömére – mondta Kanczler András, a Basilicus Szőlőbirtok borásza. – Az esemény minden napján mesterkurzusukat is tartottunk, ahol több száz évvel ezelőtt készült borok palackjai is megnyíltak, és meg lehetett kóstolni a rendezvény egyik legérdekesebb borát is, a purcsint. Ez egy ősi, tokaji kékszőlő-fajta, amelynek 1200 tőkéjét műveljük a tarcali Mestervölgy-dűlőben, amelyről olyan elképzelések is napvilágot láttak, hogy ebből a szőlőből készülhetett az első aszúbor – folytatta a borász. Mindeközben gasztronómiai programokon és családias, közvetlen hangulatú zenei koncerteken is részt vehettek a vendégek. A 2016-ban hagyományteremtő szándékkal indult eseményt a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület keltette életre.

(A Bűbájos hétvégét ez alkalommal nem májusban, hanem augusztus végén tartották)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában