Borsod Megyei Repülő Klub

2021.08.20. 20:00

80 éve aktívan működik a repülő klub

Hazánkban augusztus 15-én ünnepeltük a repülősök napját.

Apagyi Beáta

20210810 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Augusztus 15.-én van a repülősök világnapja. képen: Ötvös Béla a Borsodi Aeroclub titkára

Fotó: Bujdos Tibor

Ennek oka, hogy a nap egybeesik Nagyboldog­asszony ünnepével, továbbá a XX. századi katonai repülősök is Szűz Máriát választották oltalmazójuknak. Ez alkalomból Ötvös Bélával, a Borsod Megyei Repülő Klub titkárával beszélgettünk, aki négyévesen látta először a házuk fölött köröző repülőgépet, azt követően minden gondolata a repülés volt.

A repülés mint életforma

– Tizenhat évesen jelentkeztem a miskolci repülőtéren repülőgép-vezetői tanfolyamra. Vitorlázórepüléssel indult a képzésem, azonban engem a motoros repülés vonzott nagyon, ezért jelentkeztem főiskolára. Felvételemet az akkori politikai helyzet miatt elutasították, ezért a nagy álmom, hogy utasszállító gépeket vezessek, nem vált valóra. Évek múltán elkezdhettem a motorospilóta-tanfolyamot, kereskedelmi és oktatópilóta jogosításokat szereztem, 24 kisebb-nagyobb típusra van jogosításom, rendszeresen részt veszek motorospilóta-növendékek és motoros pilóták elméleti és gyakorlati képzéseiben. Nyolc éve választott meg a klub titkárának, nemrég választottak újra, így a harmadik négyéves ciklust kezdtem el. Számomra a repülés életforma, nagy szenvedéllyel művelem a veszélyeivel és nehézségeivel együtt, repülés nélkül nagyon boldogtalan lennék – tudtuk meg Ötvös Bélától.

– Közismert tény, hogy a légi közlekedés nagyságrendekkel biztonságosabb a földinél. Ez azért van így, mert a repülőgépek műszaki érvényessége minden évben lejár, minden egyes alkatrésznek van érvényességi ideje, ami azt jelenti, hogy bizonyos üzemóra után, állapotától függetlenül újra kell cserélni. Karbantartást, javítást csak az arra szakosodott és érvényes szakszolgálati engedéllyel rendelkező szakember végezhet, amit dokumentálnia is kell. A pilóták orvosi engedélye maximum egy évig érvényes, a hivatásosok engedélye 40 éves kor után csak fél évig. Meg van határozva a gyakorlatban tartáshoz szükséges minimum repülési idő éves szinten, amit ha nem tud teljesíteni, csak ellenőrző repülés után repülhet önállóan. Az oktatóknak 2 évig érvényes az engedélyük, tehát kétévente kell dokumentálni a hatóság felé repült időnket, 3 évente pedig hatósági pilótával kell ellenőrző repülést repülnünk, bizonyítva képességeink megfelelő szintjét – tette hozzá.

Nevelnek és népszerűsítenek

– A Borsod Megyei Repülő Klub egy 80 éve aktívan működő sportegyesület, melyben megtalálható szinte az összes repülési forma. A klub legfőbb feladata az utánpótlás-nevelés, a sportág minél szélesebb körben való népszerűsítése. Felkészült oktatókkal, kiváló műszaki színvonalú sporteszközökkel, gyönyörű környezetben várjuk a növendékeket a kezdő pilótatanfolyamokra, melyeket évről évre megszervezünk – folytatta a titkár. – Egyébként a klub őse a Bükk-Mátravidéki Aero Club nevet viselte. Abban az időben több repülőtér is volt a környéken: Felsőzsolcán, a Sajó keleti oldalán, majd a jelenlegi helyén. A bemutatókat tartó kezdeti konstrukciójú motoros gépek – amelyek ki voltak téve a széljárásnak, a légkör szeszélyeinek – csak vendégségbe jártak ezekre a terekre. Az elődeink Sajókápolnát jelölték ki vitorlázórepülés céljából, hiszen ezzel a formával indult a repülős életünk. 1950 környékén költöztek be onnan a miskolci repülőtérre – mesélt a múltról Ötvös Béla.

Folytatják a munkát

– Jelenleg 63 tagunk van. Továbbra is szeretnénk azok számára segíteni, akik eltökélten meg szeretnének tanulni repülőgépet vezetni. Ehhez nem kell más, mint hogy megkeressen minket az illető, ezután a klub elküldi egy orvosi vizsgálatra, amennyiben megfelelő eredményeket tud felmutatni, egy elméleti képzésben részesítjük, amit a légügyi hatóságnál tett vizsga zár, miközben a gyakorlati képzések folynak. A fiatal növendékek oktatását a későbbiekben is szeretnénk folytatni. Jelentős múlttal rendelkezünk, ami a kemény, kitartó, szívós munka eredménye – zárta gondolatait Ötvös Béla.

(A borítóképen: Ötvös Béla, a Borsod Megyei Repülő Klub titkára)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában