Borfesztivál

2021.07.19. 18:00

Sárospataki kóstolás maszk nélkül

A borverseny helyett rendezték meg a minikonferenciát.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Szakmai konferenciával kezdődött az idei Sárospataki Borfesztivál programja. Az esemény tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, ezúttal pedig a hagyományos borverseny helyett rendezték meg a minikonferenciát – mondta el rádiónknak Jarecsni János, a Sárospataki Hegyközség elnöke. Hozzátette: az új bortörvényben dr. Brazsil Dávid a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának titkára segített eligazodni a hallgatóságnak, az elérhető pályázatokról pedig dr. Sidlovits Diána, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti csoportvezetője adott tájékoztatást. Aros János, a város polgármestere azt mondta: a borfesztivál az első olyan eseményük, ahol maszk nélkül találkozhatnak egymással az emberek. Külön kiemelte: a borfesztivál sikere nagyban azon múlik, hogy az önkormányzat és a hegyközség kiváló kapcsolatot ápol egymással.

Borászat és egyetem

Dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy az új bortörvény, hogyan érinti a Tokaji borvidék termelőit. Mint elmondta, a borvidék sajátos szabályozásai évszázadokra nyúlnak vissza, és üdvözlendőnek nevezte, hogy az új bortörvényben is megmaradt önálló fejezetként Tokaj-Hegyalja. Ez a szakmai önállóság kiterjesztése mellett lehetőséget ad a további minőségi fejlődésre, valamint egy hatékony marketingstratégia végrehajtására is – fogalmazott. Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője azt fogalmazta meg, hogy a Sárospataki Borfesztivál lépésről lépésre vált a borvidék meghatározó borászati eseményévé. Véleménye szerint az ilyen rendezvények nagyban hozzájárulnak a borfogyasztás népszerűsítéséhez.

A konferencián kiemelt szerepet kapott az augusztus elsején megalakuló Tokaj-Hegyalja Egyetem, ahol egyebek mellett borászati képzés is indul majd. Az aktuális helyzetről dr. Stumpf István kormánybiztos, az egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke tájékoztatta a hallgatóságot. Mint elmondta, megalakult a kuratórium, és elindították a vagyonkezelő szervezet létrehozását is. Kiemelte: az ünnepi alakuló szenátusi ülést augusztus elsején tartják meg, az ünnepélyes tanévnyitót pedig szeptember közepére tervezik.

(A borítóképen: Stumpf István a Hegyalja Egyetemről adott tájékoztatást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában