Egészség

2021.07.21. 18:00

Kinőhető a gyerekek gyümölcsallergiája

Néhány gyümölcs allergiás reakciókat válthat ki a kisebb gyermekeknél.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Allergiás reakciót válthat ki például az eper, a cseresznye, a málna, a görögdinnye, az őszibarack. Az allergiás tünetek – a száj, torok, ajkak, fülek viszketése, arc kipirosodása, súlyosabb esetben az ajkak, a nyelv feldagadása, légszomj – a gyümölcsök elfogyasztását követően azonnal jelentkezhetnek.

Ha bélbántalmakról, gyomorpanaszokról van szó, érdemes azonnal kiiktatni a gyerekek étrendjéből a gyanúsnak vélt alapanyagot. Ezzel egy időben a szülő elkezdhet vezetni egy táplálkozási naplót, amibe pontosan leírhatja, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztott az elmúlt időszakban a csemete, ezáltal könnyen kikövetkeztethető, hogy mi a felelős a tünetekért. Ebben az időszakban ne próbálkozzunk új alapanyag bevezetésével, mert az csak gátolná a gyors felismerést. Ha a tünetek újra, akár súlyosabb módon jelentkeznek, orvoshoz kell fordulni, aki gyógyszeres terápia bevezetését is javasolhatja. A bőrtüneteket, ekcémát vagy csalánkiütést arra való készítményekkel csökkenthetjük.

Kinőhető a betegség

Négy-öt éves kor után a táplálékallergiát nagy valószínűséggel kinőheti a gyermek. Addig is azonban figyelni kell a reakciókat, a fellépő panaszokat. Illetve azt is, hogy a kicsi étrendjéből ne csak az allergént vegyük ki, hanem az allergénnel szennyezett élelmiszereket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában