Egészség

2021.07.28. 09:00

A terhességi vércukorszint diétával is kordában tartható

A kóros állapot a kismama és a baba állapotát is negatívan befolyásolhatja.

Fotó: Shutterstock

A gesztációs – terhességi – diabétesz a legtöbb esetben a szülés idejéig tart, ennek ellenére egyes kutatások szerint könnyen átalakulhat a cukorbetegség 2-es típusává. Ez esetben a sejtek ugyan termelnek inzulint, ami képtelen kifejteni hatását. A 2-es típusú diabétesz hosszú távú következménye többek között: bőrbetegség, szív- és érrendszeri betegség, a látás romlása, a végtagok, illetve a vesék károsodása, csontritkulás.

Folyamatosan emelkedő

A terhességi cukorbetegség a várandóssághoz társuló egyik leggyakoribb kóros állapot. A terhesség során a hormonális változások és az inzulinérzékenység csökkenése miatt az inzulinszükséglet akár három-négyszeresére is emelkedhet, és ha ezt a fokozott igényt az anyai szervezet nem tudja kielégíteni, könnyebben felborul a szénhidrát-anyagcsere és megemelkedik a vércukorszint.

Magyarországon a cukorbetegséggel szövődött terhességek gyakoriságát körülbelül 6-8 százalékra becsülik, de a klinikai tapasztalat azt mutatja, hogy ez a szám folyamatosan emelkedik, ami vélhetőleg a kedvezőtlen életmódbeli változásoknak tudható be.

A betegség rizikócsoportjába leginkább a 35 évnél idősebb várandós nők, a túlsúlyos kismamák tartoznak, illetve azok, akiknél a családi kórtörténetben szerepel a cukorbetegség, esetleg a várandósság előtt már kialakult náluk az inzulinrezisztencia, vagy egy korábbi terhességük során is volt gesztációs diabéteszük. A betegségnek tünetei nem igazán vannak, az árulkodó jelek közé tartozik a szomjúság, fáradékonyság, szájszáradás, a normálisnál gyakoribb vizelési inger. A gesztációs diabéteszt terheléses vércukorvizsgálattal szűrik. Ha a kismama nem tartozik a rizikócsoportba, akkor a 24–28. hét között, ha igen, akkor a 10–12. hét környékén. Kóros értékek hiányában is megismétlik a második tri­meszterben.

A magzatra is hat

A gesztációs diabétesz nemcsak a kismamára, hanem a magzatra, a szülési körülményekre, később a kicsi életére is hat. A betegség következtében amellett, hogy megnövekedhet a fertőzések és szövődmények kialakulásának kockázata, a kezeletlen terhességi cukorbetegség a méhlepény sejtjeit is károsíthatja, rontva a magzat oxigén- és táp­anyag-ellátottságát. Gyakori továbbá a nagyobb születési súly, ezáltal pedig megnő a koraszülés kockázata is. Ha valaki cukorbetegségének tudatában tervezi a terhességet, annak előkészítése sok odafigyelést és gondosságot igényel, amihez elengedhetetlen, hogy szakemberhez forduljon az érintett.

Folyamatos ellenőrzés

A terhességi vércukorszint egyénre szabott diétával és kezelési terv kialakításával kordában tartható. Fontos a rendszeres ellenőrzés és az eredmények dokumentálása a diéta, az inzulin és mozgásterápia pontos beállításának érdekében, amelyet az eredmények határoznak meg. A gesztációs diabétesz a szülés után általában helyreáll, azonban a betegségben szenvedő nők 50 százalékánál alakulhat ki 2-es típusú cukorbetegség. Ezért lényeges az utánkövetés, a szűrővizsgálatokon való részvétel, a szakorvosi konzultáció, valamint a megfelelő táplálkozás, a fizikai aktivitás, az egészséges életmód megőrzése.

(A borítóképen: Gyermekvárás – a gesztációs diabéteszt terheléses vércukorvizsgálattal szűrik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában