Szabadidő

2021.06.29. 12:00

Távol az otthontól is csakis természetesen

Számos nyaralás során felmerülő problémát megoldanak a gyógynövények.

Fotó: Shutterstock

A gyógynövények távol otthonunktól is segítséget nyújthatnak. Szabó Gyuri bácsi, a legendás bükki füves­ember pontosan megmondja, hogy melyik gyógynövényt és miért nem érdemes otthon hagyni, ha nyaralni, kirándulni megyünk.

A menta bármelyik fajtája kiváló élvezeti és hűsítő gyógy­tea is egyben. Így ha nagy a forróság a pihenés idején, legjobb hideg borsmentateát kortyolgatni, amit akár jégkockatartóba is tölthetünk, ezzel ízesítve a limonádét vagy bármilyen egyéb frissítő italt.

Hasmenésre, utazási betegségre kiváló a málnalevél és szederlevél, illetve az előbb említett borsmenta is. Utóbbinak – fertőtlenítő hatásának köszönhetően – olyan helyeken is bátran hasznát vehetjük, ahol akár kétes minőségűnek ítéljük meg a csapvizet.

Ha nem szeretjük a borsmentát, használhatunk helyette kakukkfüvet. Erős baktérium- és gombaölő hatása van, így mindenféle külső és belső fertőzést képes orvosolni. Napi egy csésze tea elfogyasztása az immunrendszerünket is segíti, gyerekeknek is adható. Egzotikus országokban előfordulhat, hogy a hasmenéshez hasgörcs is párosul, abban az esetben gondoskodni kell a folyadék pótlásáról, a fertőtlenítő növények alkalmazásáról. Erre kiváló a málnalevél, szederlevél, ami kiváló hasfogó. Baj esetén naponta 3-4 csészényit is ihatunk belőle.

Az sem ritka, hogy valamelyik családtagunk túlzásba viszi a napozást, és leég. Erre kiváló az orbáncfűolaj. Használata után a bőr megnyugszik, a kiporosodás megszűnik. Mivel az orbáncfűolaj fényérzékenységet okozhat, biztonságosabb este vagy napozás után használni.

Rovarok, bogarak ellen

Túrázáskor a rovarok, bogarak ellen hatásos a levendulaolaj, amelyet akár a testhajlatokba, a bokára is csöpögtethetünk, ha bírja a bőrünk a tömény olajat.

Mindenféle sebet, csípést, kiütést gyógyít a körömvirágot tartalmazó kenőcs. Komolyabb húzódásra, zúzódásra pedig a fekete nadálytő a legjobb.

Utóbbit egy kis fiolába rakva vigyük magunkkal, baj esetén fele-fele arányba keverjük össze valamilyen krémmel, testápolóval, és naponta többször kenegessük az érintett felületet – javasolja a természetgyógyász.

(A borítóképen: a gyógytea nemcsak finom, de egészséges is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában