barlangok világnapja

2021.06.25. 14:30

Barlangos rajzokat várnak

Ezernyi csodát rejtenek a Bükk barlangjai, érdemes megismerni őket.

Hegyi Erika

20200624 Miskolc-Lillafüred Barlangok világnapja Újranyitottak a barlangok. A veszélyhelyzet megszűnésével ismét lehetőség nyílt a barlangtúrák indítására, igaz, csak maszkban. Fotókon a lillafüredi Anna-barlang. Fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Diákok, figyelem! Megnyerhetitek családotok belépőjegyeit a lillafüredi Anna- vagy Szent István-barlangba. A barlangok világnapja alkalmából ugyanis a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság rajzpályázatot hirdet általános iskolás korú diákok számára, melynek célja a barlangok népszerűsítése. A pályázat kiírói azt szeretnék, ha a gyerekek kirándulásaik alkalmával felfedeznék és megismernék a bükki barlangokat, azok élővilágát és képződményeit, majd megörökítenék a látottakat és élményeiket.

A Bükk barlangjainak ábrázolása szabadon választott rajzos eszközökkel (ceruza, filctoll, akvarell, tempera, pasztellkréta, egyéb grafikai technikák) történhet. A rajzokon a gyerekek jelenítsék meg a barlangi kirándulások emlékét, a helyszínen látottakat!

A pályamunkák formai követelményei: maximum A4 méretű, kézzel készített rajz. A Bükki Nemzeti Park két kategóriában hirdeti meg a rajzpályázatot, alsó tagozatosok és felső tagozatosok számára. A rajzok beküldési határideje július 1-je. Az alkotásokat beszkennelve az [email protected] e-mail-címre várják.

Érdemes pályázni, kategóriánként a 3-3 első helyezett részesül díjazásban. Első díj: családi belépő az Anna- vagy a Szent István-barlangba és egy nemzeti parkos emblémával ellátott póló. Második díj: családi belépő az Annavagy a Szent István-barlangba és egy nemzeti parkos tornazsák. Harmadik díj: családi belépő az Anna- vagy a Szent István-barlangba és egy nemzeti parkos bögre. A pályázat eredményét a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján teszik közzé.

Ezernél is több

Magyarországon minden barlang jogi védelem alatt áll, így ezekben bármilyen tevékenység végzése engedélyhez kötött. A Bükk hegységben ezernél is több található belőlük. Többségüket nem lehet látogatni, csak speciális felszereléssel, tapasztalt barlangász vezetésével. Ám vannak olyan idegenforgalmi célú barlangok is, amelyek szervezett túravezetések keretében látogathatók, és akadnak olyan nyitott barlangok, amelyek bárki számára szabadon megtekinthetők. A barlangok világnapját június 25-én ünnepeljük.

(A borítóképen: Látogatók az Anna-barlangban Lillafüreden)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában