egészség

2021.06.02. 20:00

A stresszt bizony nem lehet megemészteni

A folyamatos stressz súlyosan károsítja az emésztőrendszert, ami súlyos szövődményekhez vezethet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A világjárvány mindannyiunk életét jelentősen befolyásolta, jóval több stressz ért bennünket. Egy kutatás szerint az emberek 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy stresszesnek érezte magát 2020-ban, ami több mint a kétszerese a 2019-es adatoknak.

Tartalék üzemmód

A stressz tulajdonképpen egy védekező reakció, amellyel a különleges, kiélezett veszélyhelyzetekre reagálunk. Ilyenkor a pulzus, a vérkeringés fokozottan felpörög, hogy vért szállítson az izmokhoz, a központi idegrendszer is fókuszál az adott feladatra, ez pedig az emésztőrendszer működését háttérbe szorítja. Ilyenkor nem az az elsődleges, hogy az emésztőnedvek nagy mennyiségben termelődjenek, vagy a béltraktus tápláléktovábbító mozgása megfelelően működjön. Alap esetben ez a felfokozott állapot csak pár percig tart, a probléma ott kezdődik, ha napokon vagy akár heteken keresztül fennáll, és krónikus stresszhelyzet alakul ki – mondta dr. Sike Róbert belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos. Hozzátette: a civilizációs nyomás hatására manapság az emberi szervezetnek nincs meg a kellő regenerációs ideje, amikor ki tudná pihenni magát, amikor visszatérhetne a nyugalmi állapotba. Az emésztőszervek tartós „tartalékállapota” bizony kellemetlen tünetekhez és későbbi szövődményként súlyos betegségekhez vezet.

A páciensek a legváltozatosabb emésztőszervi tünetekkel érkeznek, például nem jó az emésztésük, állandó éhségérzettel küzdenek vagy éppen étkezés utáni teltség érzetük van, nem megy az evés, puffadnak, székrekedés vagy indokolatlan hasmenés jelentkezik – hívta fel a figyelmet a gasztroenterológus. A hajszolt életet élők nem igen szakítanak időt arra, hogy az utóbbi egy évben súlyosbodó tüneteiket kezeltessék. Pedig fontos lenne időben felismerni a stressz okozta elváltozásokat, mielőtt még komolyabb szövődmények alakulnának ki. Minden esetben szakorvosnak kell kivizsgálni és kezelni a kialakult problémát. Ha minden szűrés negatív eredménnyel zárul és nem találnak komoly problémát, akkor a tüneteket életmódváltással lehet orvosolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában