felújítás

2021.05.10. 14:30

Régi kúriából lelkészlak

Teljeskörűen felújították a Kossuth utcai templom parókiáját, ami így lakhatóvá vált.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Tíz év után már csak néhány utolsó simítás van hátra a Kossuth utcai református templom parókiájának felújításából. Az épület hűen tükrözi a 19. század díszes építészeti stílusát, egy teraszos, kúriaszerű épületben, ahol két lelkészlakás található.

Az egyház öröksége

– A Kossuth utcai református templom Miskolc Újvárosának az emblematikus épülete. Sokáig úgy hívták, hogy új templom, és a 19. század vége óta ennek a szerves részét képezi a Palóczy László utca 19.-ben található 400 négyzetméteres parókia. Ez eredetileg lelkészlakás volt, de más egyházi tisztségviselők is laktak benne – mondta Szabó Sándor, a Miskolc-Belvárosi Református Egyházközség vezető lelkésze. – Az elmúlt húsz esztendőben olyan rossz állapotba került, bedőlt a nagykapu, hogy felmerült, ha nem tudjuk teljesen felújítani, akkor le kell bontani. Statikusok véleménye alapján 11 éve megszületett a döntés, hogy újítsuk fel. Ez egy régi és szép öröksége a református egyháznak. Másrészt gyülekezetünknek két lelkészi állása van, de csak az egyiket sikerült betölteni, és 40 év szolgálat után magam is nyugdíjba készülök. Szeretném, ha az utódom lakhatási feltételei maradéktalanul biztosítva lennének.

Fokozatosan tudtak haladni a felújítással, mindig a rendelkezésre álló anyagi forrásokhoz mérten.

– Az egyház önfenntartó, adományokból él és minden egyházközség önálló jogi személy. Fejlesztésre, felújításra ritkán jut. Több alkalommal kértük híveinket, hogy erre a célra adakozzanak és két jelentősebb összegű hagyatékot tudtunk beforgatni az épületbe. 2019 karácsonyán pedig 50 millió forintos támogatást kaptunk a Miniszterelnökségtől a beruházás befejezésére. Az első legnagyobb feladat az összes villany- és vízvezeték cseréje volt. A pandémia miatt sok nehézségbe ütköztünk, de Isten segítségével találtunk egy kivitelezőt és négy-öt alvállalkozót, akik vállalták a munka utolsó szakaszát. Megoldottuk a tetőhéjazat cseréjét, a padlás hőszigetelését, és gipszkarton álmennyezetet csináltattunk. Elkészült a parketta és a burkolat, illetve kicseréltük a nyílászárókat. Az erős vizesedés miatt a pincét is teljesen felújítottuk. A térburkolat elhelyezése és a konyhabútorok beépítése van még hátra. Jelenleg már a korszerű lakhatóság állapotára hoztuk a parókiát, ahol vegyes tüzelésű kazánnal és gázbojlerrel fűtünk. A segédlelkészi lakást Béres Csögör Orsolya beosztott lelkész foglalta el családjával. A két lakáson kívül található még a házban egy lelkészi iroda, raktár, irattár, vendégszoba, két konyha és három fürdőszoba – sorolta a lelkipásztor.

Az épületben megmaradt egy szecessziós stílusban készült korabeli cserépkályha is.

– Egy díszes, nagyon szép kaput helyeztek az utcafrontra, ami az eredetinek a pontos mása, és a Pálóczy László utca ékessége lett. Belül megőrződött egy 1903-ból való, szecessziós stílusban készült, gyönyörű cserépkályha. Egy emléktáblát szeretnénk még elhelyezni az alapító, dr. Enyedy Andor püspök, lelkipásztor tiszteletére a homlokzati utcafront felőli részen. A 180 centiméteres bronz, a püspök úr arcképét ábrázoló domborművet is tartalmazó emléktábla, pillanatnyilag várakozik rá, hogy műemlékké nyilvánítsák – mondta a Szabó Sándor.

(A borítóképen: Szabó Sándor a felújított parókiánál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában