utolsó távirata

2021.05.15. 09:00

Hernádkakon landolt az ország utolsó távirata

Az utolsó lehetséges feladási napon, április 29-én indították útnak a küldeményt.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

A Herman Ottó Múzeum és a Magyar Küldeményművészeti Társaság közös projektjének záró eseményén, Hernádkakon kézbesítették ki Magyarország utolsó táviratát pénteken délután. Ebből az alkalomból megosztották az „Utolsó távirat” című felhívás eredményeit, és ünnepélyesen elbúcsúztak a Magyar Posta távirati szolgáltatásától.

Vass Tibor, a társaság alapító elnöke, a projekt egyik ötletgazdája vette át az utolsó táviratot a település postájának vezetőjétől és kézbesítőjétől.

Emlék marad

A Honvédelmi Minisztérium a projekt egyik kiemelt partnere volt.

A háborúban a katonák távirattal üzentek haza, illetve a család is így kommunikált velük – mondta Beluzsárné Belicza Andrea alezredes, a minisztérium sajtófőnöke.

Mára már elavult a távirat, de amit képviselt, azt nem felejtjük el – tette hozzá.

Amikor még kevés volt a telefon a háztartásokban, akkor volt a legnépszerűbb a távirat, hiszen az üzenet gyorsabb a levélnél, még aznap megérkezett a címzetthez – említette dr. Zolnayné Baleda Edit, a Miskolc 1-es posta vezetője. Az utóbbi években egyre inkább elvesztette a létjogosultságát, viszont érdekes, hogy az utolsó napokban rendkívül nagyot ugrott a távirati kedv, az emberek még ki akarták venni a részüket a történelmi pillanatból. Az utolsó táviratok nagy része vidám üzenet volt – mondta a postavezető.

Ez történelmi, de nem az utolsó pillanat – hangsúlyozta dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója. A múzeumban ugyanis kiállításokat szerveznek majd és kiadványokat adnak ki a távirat emlékének megőrzésére.

(A borítóképen: Vass Tibor vette át az utolsó táviratot Magyarországon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában