Véradás

2021.05.15. 16:00

Az újrainduló műtétek miatt is kell most a vér

Amióta járványhelyzet van, nehezebb a dolga a véradásszervezőknek.

Nagy-Hankó Krisztina

20200908 Budapest Véradás Egy vérből vagyunk kampány. Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI)

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István

Az egészségügyben a napokban újrainduló, tervezhető műtétekhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vér és vérkészítmény, ezért a Semmelweis Egyetem vezetői is példát szeretnének mutatni azzal, hogy vért adnak, mondta Merkely Béla, a budapesti orvosegyetem rektora. Erről a Magyar Távirati Iroda számolt be. Nagy segítséget jelentenek a véradókampányok, hiszen a járvány ideje alatt kevesebb a véradó, illetve a nyár a járványhelyzettől függetlenül is kritikus időszaknak számít, ezért lenne fontos, hogy minél többen menjenek vért adni.

Intenzív szervezésbe kezdtek

Arra koncentrálnak most, hogy az előre megszervezett véradásokra minél több donort tudjanak meghívni – mondta Laták Kamilla, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének véradásszervezője. Telefonos elérhetőségeiken és a közösségi csatornákon szólítják meg őket. Azokat is várják, akik még soha nem adtak vért. Megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel mellett semmilyen problémát nem okozhat a véradás a szervezetnek – hangsúlyozta a véradásszervező.

Sokkal nehezebb a dolguk most azért, mert sok rendszeres véradó nem tud elmenni az adott időpontra, mivel éppen akkor kapja meg az oltást.

Az Országos Vérellátó Szolgálat hivatalos állásfoglalása szerint akár már az oltás felvétele utáni napon lehet vért adni. Az is nehezíti a helyzetet, hogy a munkavállalók, akik eddig otthonról dolgoztak, fokozatosan állnak vissza a jelenléti munkavégzésre. Ahhoz már rövid az idő, hogy a munkahelyi véradásokat leszervezzék, a külső helyszínre pedig így nem tudnak elmenni – jegyezte meg Laták Kamilla.

Az elkövetkező két hétben korábban egyeztetett, zárt munkahelyi véradásokat szerveznek majd főként nagyvállalatoknál, s bíznak a sikerben. Továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon várják majd az ott dolgozókat nagy számban, illetve Miskolc környéki településeken lesznek jelen, ahol szintén remélik az aktivitást.

A véradásra érkezőktől nem kérnek védettségi igazolványt, de a koronavírus-betegségen átesett, gyógyult donorok csak a tünetmentessé válás után három héttel adhatnak vért.

Az Országos Vérellátó Szolgálat is válaszolt kérdéseinkre. „A műtétek, köztük a vérigényes műtétek újraindítása egy folyamat, amelyhez a vérkészítmény-ellátás is felzárkózik. Természetesen számítottunk erre, azért is indítottunk és indítunk a közeljövőben véradási kampányokat, hogy az elmaradt véradókat visszahívjuk. Jelenleg országosan a Véradó Medikusok Hete mellett május végéig a Magyar Vöröskereszt „Járj elöl a segítségadásban! Legyél te is véradó!” középiskolásokat és egyetemistákat megszólító kampánya is hívja és várja a fiatal véradókat. Az OVSZ területi vérellátói, beleértve a miskolcit is, a megyei Vöröskereszt-szervezetekkel karöltve, a megszokottnál intenzívebb toborzótevékenységet fejtenek ki, továbbá, igény esetén növelik a vérgyűjtési kapacitásukat is.

Az országos vérkészlet folyamatosan egyensúlyban volt és van, az egészségügyi ellátók vérkészítményekkel való ellátása biztosított – írták a többi között.

https://boon.hu/bulvar-celeb/helyi-bulvar-celeb/vajon-mit-csinal-kozosen-rubint-reka-es-aranyosi-peter-5363500/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában