szökőkutak

2021.05.22. 19:30

A gyermekorvos nem ajánlja a szökőkútban pancsolást

A gyermekorvos kéri a szülőket, hogy ne engedjék gyermeküket a szökőkútban pancsolni.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

Miskolc minden szökőkútját elindították május 11-én, a város napján. Így a legújabbat, a diósgyőrit is, mely a megújult II. János Pál pápa tér ékessége. Egyre-másra kerültek fel a közösségi oldalra a téren készült fotók. Főleg az esti felvételek látványosak, hiszen nemcsak a vízoszlopok lenyűgözőek, hanem a színes fények is. Sokan úgy tartják, ez Miskolc legszebb vizes látványossága.

A város napján épp nyári meleg volt, így a gyerekek hamar rátaláltak a legújabb szórakozásra, a szökőkútban pancsolásra. Ennek a szökőkútnak nincs mély medencéje, a gyerekeknek még bokáig sem ér a víz, de nagyon élvezték, hogy szaladgálhatnak a vízoszlopok között.

Gombák, baktériumok

Ebből aztán a közösségi oldalon jókora vita, sőt egyes esetben ellenségeskedés is kerekedett. Az egyik tábor elítélte azokat a szülőket, akik engedték gyermeküket a szökőkútban játszani, mert mint érveltek, annak vizét vegyszerekkel kezelik. A másik tábor viszont azzal vette védelmébe a pancsolókat, hogy ennyi senkinek sem árt meg.

Török Lajos miskolci házi gyermekorvos azonban az Északnak egyértelműen kijelentette, nem szabad a engedni a gyerekeket a szökőkútban pancsolni. Számos betegséget kaphatnak tőle, ugyanis a vízben található baktériumok és gombák rákerülnek a bőrre, a száj és orr nyálkahártyájára, valamint a szembe.

– A szökőkutak vizét ugyan forgatják és tisztítják, de a környezetéből, ahogy szaladgálnak a gyerekek, mindenféle kórokozó bekerülhet. A gombáknak és baktériumoknak elég egy kis nedvesség és egy kis meleg, máris szaporodásnak indulnak. Emlékszem, hogy amikor átadták a Centrum áruház előtti szökőkutat, arra kiírták, hogy se inni, se fürödni nem szabad benne. Nagyon helyesen, hiszen a szökőkút nem pancsolásra való, hanem nézni és gyönyörködni kell benne. Gyakran látom, hogy az Erzsébet téren is pancsolnak a gyerekek a vízoszlopok között. Olykor rájuk szólok, mert utána meg a szülők szaladnak az orvoshoz, és nem tudják, hogy mitől lett beteg a gyermekük – hívta fel a figyelmet a szakember.

Hozzátette: a szökőkutak vizét vegyszerezik, ez szintén ártalmas lehet a pancsolókra, de ez a vegyszer nem elég erős ahhoz, hogy a kórokozókat mind elpusztítsa.

(A borítóképen: A gyermekorvos nem ajánlja a szökőkútban pancsolást)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában