különleges fotó

2021.04.08. 20:00

Tokaj környékén jár a fehér herceg

Hogya István minden évben megkeresi a különleges őzbakot. Ha sikerül, lencsevégre kapja.

Hegyi Erika

Forrás: Hogya István

Rendkívül ritka természeti jelenség a fehér színű őz, Hogya István mégis rátalált, és már három éve kíséri figyelemmel életét. De nemcsak figyeli, hanem gyönyörű fotókat is készít róla, melyek legutóbb a Nimród Vadászújságban jelentek meg. Úgy hívja a csodás őzbakot, hogy fehér herceg, ami tökéletesen illik a fenséges állatra.

– Egy ismerős vadőr szólt, hogy Tokaj környékén él egy fehér őzbak, ha van kedvem, nézzem meg – mesélte a természetfotós. – Persze kaptam az alkalmon, és kimentem, hogy lefotózzam. Azóta minden évben megkeresem és megörökítem, hiszen nagyon szép és rendkívül feltűnő jelenség. Főleg akkor, amikor már nincs hó, és a barna dombok előtt fehérlik a teste. Nem tudom, a hasznára vagy a kárára van-e ez a különleges szín, de eddig még nem bántották. A szakemberek becslése szerint ötéves lehet. Őzeket egyébként nagyon nehéz fotózni, mert igencsak óvatosak. Egy-egy jó fotóért több száz métert kell kúszva-mászva megtennem. A fehér őzbakért is kúsztam, közel 300 métert – idézte fel az izgalmas pillanatokat István.

Együtt napoztak

A fehér herceg pontos élőhelyét nem szeretné elárulni, nehogy turisták lepjék el a területet.

– Boldog vagyok, ha egy-egy vadállatot sikerül lencsevégre kapnom, de ha nem, akkor sem bánkódom, hiszen akkor is a szabadban, a jó levegőn, a természetben vagyok, és ez mindig feltölt – fogalmazott István.

Mint mondta, a különleges őzbakot a 20 fős rudli teljesen befogadta. Legutóbb együtt napoztak a tavaszi napsütésben. A fehér herceg nem albínó, mert a szeme olyan, mint a társainak, sötétbarna, inkább fehér színváltozatról van szó. Ő egyébként sokkal félénkebb és óvatosabb a többieknél, talán tudja, hogy a színe miatt feltűnőbb, mint a rudli többi tagja.

István elárulta: a természet szeretete gyermekkorában kezdődött, amikor az édesapjával horgászni jártak, a fotózás pedig 15 éves korában kezdte komolyabban érdekelni. Mivel Hernádnémetiben született és nőtt fel, sok időt töltött a folyó mellett. Most már Miskolcon él, építészmérnök és építésvezető, azonban amikor csak teheti, a természetet járja fényképezőgépével a kezében. Több fotója jelent meg különböző magazinokban, és fotópályázaton is díjazták már munkáit.

(A borítóképen: A fehér őz és egy hagyományos társa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában