Állatvilág

2021.04.29. 18:30

Tavasz végétől nem kell etetni a vadmadarakat

Áprilisra, májusra teljesen kizöldül a természet, ilyenkor kell abbahagynunk az etetést.

Forrás: ÉM

Fotó: Shutterstock

A tél végi, tavaszi vonulás után a madaraknak sok energiára van szükségük ahhoz, hogy helyreálljon a kondíciójuk, hogy fészket építsenek és tojást rakjanak. Erről szól a kora tavaszi, márciusi, áprilisi időszak, ami ezáltal kritikus a korán fészkelni kezdő madarak, különösen a városban élők számára, mivel itt a természetes növényzet aránya jóval alacsonyabb. A magevők vannak nehezebb helyzetben, mert ekkorra kiürülnek az ősszel képződött természetes magraktárak, például a vadföldek. A rovarevő madaraknak nagyobb szerencséjük van, az ő táplálékuk már elérhető ilyenkor.

Ezzel magyarázható, hogy például a cinegék száma csökken az etetőkön, a magevők pedig többen tűnhetnek fel, mint addig. Ha azt látjuk, hogy például tengelicék, zöldikék, erdei pintyek, meggyvágók látogatják továbbra is az etetőt, rakjunk ki apró magvakat (például állatkereskedésben is vehető kölest, pintyek, papagájok számára készült keveréket), illetve almát. Persze, ezt is maximum április végéig. Ha azt vesszük észre, hogy a madarak csipkedik a gyümölcsfák rügyeit, rakjunk ki zöldeleséget, pl. reszelt répát, tyúkhúrt, de csíráztathatunk kölest, búzát is.

Kizöldül a természet

Áprilisra, májusra – a tavasz második felére – teljesen kizöldül a természet, ilyenkor kell abbahagynunk az etetést. A madarakat azonban máshogy is segíthetjük. Tartsuk meg a növényzetet, ami az állatok számára táplálkozó-, búvó-, pihenő- és szaporodóhelyet biztosít! Helyezzünk ki fészeképítő anyagot vagy éppen porfürdőt! Helyezzünk ki odúkat!

(A borítóképen: A magvak a legjobb madártáplálékok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában