kiállítás

2021.04.24. 19:15

Sok tárgy érkezett Mezőkövesdről a népművészek seregszemléjére

A mezőkövesdi kiállításról érkezett a kiállított tárgyak közel ötöde.

Tóth Balázs

Fotó: Illés Vanda

Csütörtökön nyílt meg a XVII. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás, amely a Kárpát-medencei kézművesek ötévente megrendezett legnagyobb seregszemléje. A Hagyományok Házában és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban berendezett tárlatot Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató nyitotta meg, rendhagyó módon, online.

A Hagyományok Háza közlése szerint a kiállításra 464 egyéni alkotó, 37 szakkör és 27, kifejezetten erre a pályázatra alakult alkotóközösség 1533 pályamunkáját válogatták be. Ez annál inkább figyelemreméltó, mert a 2018-ban a Műcsarnokban megrendezett Népművészeti Szalonon kiállított tárgyak nem kerülhettek be az idei kiállításra.

A kiállításon tájegységi és tematikus blokkokban láthatók a szebbnél szebb lakástextilek, viseletek és mai ruhák, lábbelik, bútorok, ékszerek, konyhai eszközök, kerámiák, játékok, hangszerek és még számos használati és dísztárgy.

Miskolcon készült faragott pásztorbotok a kiállításon | Fotó: Illés Vanda

Az országos kiállítást régiós tárlatok előzték meg, Zalaegerszegen, Szekszárdon, Székesfehérváron, Zsámbékon, Mezőkövesden, Berettyóújfaluban és Békéscsabán, valamint idén először Erdélyben szerveztek regionális kiállítást, ahonnan központi zsűri válogatta ki a budapesti kiállítás anyagát.

Mezőkövesden az észak-magyarországi és felvidéki alkotók mutatkoztak be, összesen 285 tárgy, tárgyegyüttes képviseli a térséget a fővárosban.

A kiállítás alkotóit díjazzák is, a legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma díj, amellyel idén 35 alkotót díjaztak, és ezenfelül közel 150 arany, ezüst és bronz oklevelet ítéltek oda a legkiválóbb népművészeknek és alkotóközösségeknek. A Folktrend díjat a kiemelten innovatív alkotásoknak ajánlotta fel az Agrárminisztérium. A nagyszabású díjátadót egy későbbi időpontban, a korlátozások feloldása után rendezik meg.

A szervezők remélik, hogy a nagy gonddal válogatott és berendezett kiállítás hamarosan személyesen is megtekinthető lesz, egészen augusztus 24-éig.

(A borítóképen: Matyó hímzésből több is bejutott a tárlatra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában