Elismerés

2021.04.11. 13:00

Kossuth-díjat kapott a máig aktív filmrendező

Gulyás Gyula most egy Bolyairól készülő népszerű, tudományos filmen dolgozik.

Detzky Anna

Forrás: Gulyás János archívuma

A Balázs Béla-díjas és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja 1993 és 2013 között a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara Kulturális és Vizuális Antropológia Tanszékének egyetemi docense volt. Az elismerést a Magyarország számára kivételesen értékes, fél évszázados művészi pályafutásáért kapta március 15-én. Dokumentum- és non-fiction filmjeiben társadalmi kérdéseket feszeget, új vizuális megoldásokat, egyéni hangvételt és regényes szerkezetet alkalmaz. A nézőket önismeretre, bátor szembenézésre és megalkuvás nélküli számvetésre tanítja – írja méltatásában a Miskolci Egyetem.

– Örülök az elismerésnek, az pedig kifejezetten meglepetésként ért, hogy a testvéremmel és rendezőtársammal, Gulyás Jánossal közösen kaptuk meg a díjat, de nem megosztva, hanem külön-külön. Ráadásul már első körben, mert a szakma mellett a Kossuth-díjas Muzsikás Együttes is támogatott minket – osztotta meg érzéseit Gulyás Gyula.

Családias légkörben

Az alkotó szívesen emlékszik vissza a miskolci évekre.

– Kunt Ernő kulturális antropológus meglátogatott minket Gödöllőn, ahol egy önképzőkört vezettünk. Kétszer is eljött, és meghívott az akkor induló Kulturális és Vizuális Antropológia Tanszékre, a Miskolci Egyetemre. Amit elmondott, az több volt, mint csábító, majd jószerivel úgy éreztük magunkat Miskolcon, mint egy család. Sok volt a fiatal, ismerős arc. Az öcsém másfél-két év után kapott egy állást, a Magyar Televízió Dokumentum Műsorok Stúdiójának vezetője lett. Úgy gondoltam, hogy én végigkísérem a hallgatókkal az ötéves évfolyamot, amiből végül 15 év lett. Mivel már nyugdíjas vagyok, manapság csak óraadóként szoktam tanítani. Most nagyon sok régi hallgatómtól, kollégámtól kaptam gratulációt. Viszont a legjobban az hatott meg, amikor megtudtam R. Nagy József egykori tanítványomtól, kollégámtól, hogy a tanszék Facebook-oldalára több száz like mellett, üzenetek is érkeztek a kitüntetésem kapcsán – tudatta a Kossuth-díjas művész.

Kedveli a portrékat

Jelen pillanatban egy Bolyai­ról készülő népszerű, tudományos filmen dolgozik.

– Bolyai János matematikusról készíthetek az Nemzeti Filmintézet támogatásával filmet, ami szeretném, hogy a nagyközönség, sőt akár egy középiskolás számára is élvezhető legyen. Magyarországon kevesen vannak tisztában Bolyai jelentőségével, ami Einsteinével vetekszik, és hogy milyen nehéz körülmények között dolgozott. Ahhoz, hogy mindezt feltérképezzem, rengeteg kutatómunkát kellett végezni, több matematikussal is tárgyaltam. Szívesen készítettünk korábban is ehhez hasonló portrékat. Például Kallós Zoltán néprajzkutatót kísértük el az élete egy részén. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből pedig a domaházi Medve Alfonz egykori téeszelnököt tudnám említeni, amit itt a megyében nem mutattak be. A filmjeink nagy része a Duna Televízióban volt megtekinthető, de számos munkánk mozikban is látható volt – számolt be a kitüntetett.

Díjnyertes diákok

Hazánk jelentős hagyománnyal rendelkezik a non-fiction filmek terén.

– Magyarország a non-fiction filmek tekintetében világnagyhatalom volt. Most ehhez képest szűkösek a források. Másrészről évente megrendezik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, ahol megjelennek hazai kollégáknak a munkái is. Ez mutatja, hogy azért nincs veszve a szakma. Miskolc szintén komoly dokumentumfilmes hagyományokkal rendelkezik. Kunt Ernő valósította meg, hogy Miskolcon videós szakdolgozatokkal is lehetett diplomát szerezni. Több olyan tanítványom is van, akik a filmjeikkel országos fesztiválokon díjakat nyertek és külföldön szerepelhettek. Még aktív koromban hoztuk létre a Kunt Ernő Képíró Műhelyt (KEKIM), miután Ernő korán eltávozott közülünk. A műhelyet most Osgyáni Gábor kollégám tartja egyben, maga is aktív, sokszor díjazott pályatárs. Korábban rövidfilmfesztivál is volt a városban, aminek a helyét átvette a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Korábban ezen indulhattak dokumentumfilmek, és nevezhetett az egyetem is, de később ez elmaradt, amit sajnálok – fejtette ki a filmrendező.

(A borítóképen: Gulyás Gyula [középen], a Kisérleti iskola című film forgatásán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában