Húsvét

2021.04.05. 09:00

Kicsinosítva az idősotthonok is

A bezártságot húsvéti kézművesprogramokkal igyekeznek oldani az idősotthonokban.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Bár zárt ajtók mögött, de a megyénkbeli idősotthonok lakói idén is készülnek a húsvétra. Az ünnep jó apropó arra, hogy kreativitásukat is kiéljék, és megőrizzék mentális egészségüket addig is, amíg újra láthatják személyesen szeretteiket.

– Mivel közel száz idős ember lakik nálunk, ezért már hetekkel korábban elkezdtük a húsvéti készülődést – mondta Gálné Pataki Zsuzsanna Gabriella, a miskolci Szépkorúak Háza ügyvezető igazgatója. – Munkatársainkkal együtt szintenként kis csoportokban, maszkban az idősek díszítették fel az épületet. Az idei évben locsolóvers-pályázatot hirdettünk, és felelevenítettük a húsvéti népszokásokat. Kreatív foglalkozás keretében a szépkorúak tojásokat festettek, horgoltak és gyöngyöt fűztek. Korábbi években a keresztény felekezetek papjai, lelkészei bejöttek az intézménybe, de most erre nincs lehetőség. Viszont televízión, laptopon, rádión keresztül lakóink követhetik az ünnepi szertartásokat. Sokéves gyakorlat, hogy a húsvéti menüre ellátottainktól kérünk tippeket. Emellett fogadjuk a rokonok csomagjait, amiket 72 órára karanténba helyezünk. A hozzátartozók üvegfalon át, vagy vonalas és mobiltelefonon tudnak beszélgetni lakóinkkal.

Szűk körű locsolkodás

A taktaharkányi idősotthonban idén elmarad a gyermekekkel és a rokonokkal közös ünneplés.

– Sajnálatos módon zárt körben kell megtartanunk a húsvétot – adta tudtul Kristófné Tóth Emese, a Taktaharkányi Szociális és Szolgáltató Központ igazgatója. – Kézműves-foglalkozásokat szerveztünk és a festett tojás-, illetve horgolt nyuszidekorációkat is együtt készítettük el. Korábban pedig tavaszi virágokat ültettünk az udvaron. Igyekszünk feleleveníteni az ünnepi étkezési szokásokat. Három férfi ellátottunk és egy férfi kollégánk pedig meglocsolja a hölgyeket. Lakóink a televízióban és a rádióban tudják követni az ünnepi szertartásokat. Korábbi években együtt ünnepeltünk az óvodás és az iskolás gyerekekkel, illetve a hozzátartozókkal, de ez most elmarad. Ellátottjaink szeretteikkel üvegfalon és telefonon keresztül tudnak beszélgetni. Az ünnepi csomagokat már a múlt héten behozták hozzánk a karanténkötelezettség miatt.

A tágas udvaron találkozhatnak hozzátartozóikkal, a szigorú járványügyi intézkedéseket betartva.

– A jelenlegi járványügyi helyzet csak puritán ünneplésre ad lehetőséget – fejtette ki Nyikes Zoltánné, a Matyóföldi Idősek Otthona intézményvezetője. – Ellátottjainknak húsvéti csokinyuszival, főtt tojással kedveskedünk. Franciasalátát és hidegtálat szervírozunk ki mindenkinek. Az egyházi szertartásokat a szobákban található színes televíziókon keresztül követhetik. A hozzátartozók bármikor hozhatnak be csomagot, lefertőtlenítjük és ezt követően adjuk oda az ellátottaknak. A rokonokkal az otthon udvarán is tudnak beszélgetni a kellő távolságot megtartva.

(A borítóképen: Kézműves-foglalkozás a Szépkorúak Házában Miskolcon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában