Állatvilág

2021.03.03. 14:30

Veszélyben a fecskék

Az emberek műfészekkel segíthetnek, hogy ismét több lehessen ebből a számukra is fontos madárból.

Detzky Anna

Fotó: Nagy Károly

Az elmúlt két évtizedben több mint felére csökkent a hazai fecskeállomány. Az állatok védelméért sokat tehetnek az emberek is a természetes fészkek megóvásával, vagy műfészkek kihelyezésével.

A tavasz közeledtével még van idő megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást és felszerelni a fecskepelenkákat is – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Civilizációs problémák

– Hazánkban a nagyüzemi mezőgazdaság és a klímaváltozás, illetve a fészekleverés, az állatok elzavarása és a rosszul végzett szúnyogirtás veszélyezteti leginkább a fecskéket – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke. – A problémák egymással is összefüggnek, ugyanis fokozatosan megváltoznak a madárélőhelyek és visszaszorul a fajok táplálékbázisa. A klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelentek meg. Az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási szerepe van a fecskéknek és a denevéreknek, ezért is aggasztó az állománycsökkenés. Mérési adatokon alapuló becslés alapján minden fecske körülbelül egy kilogramm muslica vagy légy méretű repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt.

Mi is otthont adhatunk

Magyarországon minden fecskefaj védett, és a fészkeik is védelmet élveznek.

– Ötvenezer forint természetvédelmi értékkel bír a molnárfecske és a füsti fecske is. A fecskefészkek leverése egyaránt magában foglalja a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény megsértését. Különösen, ha tojásokkal együtt teszik ezt. Ez börtönbüntetést vonhat maga után. Ha otthoni fecskevédelemre adjuk a fejünket, a műfészkeket a fajok igényeinek megfelelően kell kialakítani. Erről az MME a honlapján részletes tájékoztatást nyújt. Ha a fészkek alá felszerelünk polcszerűen fecskepelenkát, amely felfogja az ürüléket, még takarítanunk sem kell túl sokat – magyarázta a szóvivő.

A fecskék a március 15-ei héten szoktak érkezni, ezért érdemes már két hét múlva felszerelni a műfészkeket.

Megkeresik a fészküket

– A legkorábbi példányok március közepén megérkeznek. A nagy beáramlás április közepén kezdődik. A tojók lassabban jönnek, jobban kímélik magukat. Így májusban kezdődik a költés. Átlagban egy veréb méretű madár 14 hónapot él, de a veterán fecskék akár 12 évig is elélhetnek. A tavalyról megmaradt fészkekhez legalább egyszer jellemzően ugyanazok térnek vissza, ha túlélik a telelést és a hosszú utat – tájékoztatott a szakember.

(A borítóképen: Utódait etető füsti fecske)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában