Béketeremtők

2021.03.04. 16:00

Találkozás ember és ember közt

Humanitárius kampányokkal és vallásközi konferenciákkal teremtene békét egy miskolci szervezet.

Detzky Anna

Fotó: ÉM

A közösségi béketeremtés érdekében szerveződik miskolci központtal a Nemzetközi Béketeremtők Ligája – International Peacemakers League (IPL), amelyről először május 4-én írtunk hírportálunkon. Hétfőn online sajtótájékoztatón ismertette terveit a liga.

– Társadalmi szervezetünk célja, hogy békét teremtsünk egyének és társadalmi csoportok között – szögezte le Szurasenkó Dániel, az IPL koordinátora és programszervezője. – Fontosnak tartjuk, hogy ember az emberre úgy tekintsen mint felebarátjára, függetlenül attól, hogy milyen vallású vagy etnikai hovatartozású. Tagjaink közé olyan személyek tartoznak, akik elkötelezettek az istenközpontúság mellett. Ugyanakkor tiszteletben tartják mások vallását és abba nem kívánnak beleszólni, de készek együtt munkálkodni.

Nőnapon indulnak

A Balkánon kezdi meg európai szintű működését a liga. – Mi nem tartozunk más béketeremtő vagy humanitárius szervezethez és nem kötődünk egyetlen egyházhoz sem. Ezzel együtt szeretnénk, hogy az emberek megismerjék egymást és a különbözőségeiket. Humanitárius kampányokat, vallásközi párbeszédeket, konferenciákat és társadalomjobbító programokat fogunk szervezni. 2021 júniusában Tiranában, Albánia fővárosában nyitjuk meg az első régiós központunkat. Később több európai nagyvárosban szeretnénk hasonló bázisokat kialakítani. Gondolunk a társadalom peremén élőkre is. Jótékonysági akciókat, ruha- és ételosztásokat szervezünk. Március 8-án a nemzetközi nőnap alkalmából tartjuk meg a Vallások és nők című eseményünket, ahol női vallási vezetők fognak mesélni saját egyházukról élő Facebook-bejelentkezésekben. Március 21-én az antirasszista világnap alkalmából pedig egy online minikonferenciát szervezünk. Nyitottak vagyunk minden, rendezvényeinkkel kapcsolatos visszajelzésre, amelyeket a peacemakers­[email protected] címre várunk. Reményeink szerint még ebben a hónapban elkészül honlapunk is – számolt be a koordinátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában