Kisállat

2021.03.11. 15:30

Segíthetjük az állatorvost

Hasonló tünetei lehetnek cicáknál az autóelütésnek és az emésztést megtámadó fertőzéseknek.

Detzky Anna

Fotó: Shutterstock

Bizonytalan okok miatt veszítette el macskáját egy olvasónk. Ennek kapcsán fordult állatorvos szakértőnkhöz.

„A kétéves cicám egyik nap mozdulatlanul feküdt az udvaron, fájdalmai voltak. Hívtam az állatorvost, aki azt mondta, hogy elütötte egy autó. Egy másikhoz elvittem másnap, ő nem volt biztos a balesetben. Mai napig nem tudom, mi történhetett valójában a macskával. Nagyon bánt, hogy vér is volt a székletében, nem igazán tudott menni és nem evett, épphogy csak ivott. Két napig bírta, utána szegénykém örök álomba merült. Vajon mi lehetett a baja?” – kérdezi levelében a szomorú gazdi.

Többféle ok állhatott a kedvenc halála mögött.

– Sajnos nehéz úgy válaszolni erre a kérdésre, hogy nem vizsgáltam meg szegény cicát. Az, hogy az oldalán fekszik, valóban lehet tünete autóbalesetnek is – mondta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – Viszont a kiszáradás, magas láz is okozhatja, hogy képtelen mozogni. Ilyenkor lényeges, hogy állatorvosként minél többet megtudjunk a kedvencről. Majd az állat teljes fizikális vizsgálatára szükség lehet. Ellenőrizni kell a nyálkahártyák állapotát, ha sápadt, az utalhat belső vérzésre vagy vérszegénységre, ha sárga, akkor belső szervi problémára. Fontos tisztázni, hogy a beteg tudatánál van-e. Ezután ellenőrizzük a pulzust, a légzést és a hőmérsékletet. Cicáknál okozhat elfekvő állapotot trombózis is, ami miatt a macska nem tudja mozgatni a hátsó lábait, és komoly fájdalmai lehetnek. Ha szapora a légzés az utalhat fájdalomra, de van, hogy a cicának nehezített légzése alakul ki autóbaleset után, ha a tüdő sérül, esetleg rekeszsérve lett. Lényeges a szájüreg, az állkapocs ellen­őrzése, a végtagok csontjainak a végigtapintása, törést, ficamot vizsgálva.

Fertőzés is elviheti

Magas láz inkább fertőző betegségre, míg alacsony hőmérséklet akár mérgezésre utalhat.

– A hasüreg áttapintása és az emésztőszervek vizsgálata során előfordulhat, hogy vért találunk a páciens bélsarában. Cicáknál is előfordulhat, hogy valamilyen bakteriális vagy vírusos betegségben szenvednek. Ilyenkor általában hasmenés is tapasztalható. Ezek a megbetegedések vezethetnek olyan súlyos állapothoz, hogy a macska fel sem bír kelni. Ha bármilyen egyéb, nem fertőző ok miatt kerül az állat súlyos állapotba, és kezd összeomlani a keringése és a légzése, akkor is megjelenhet vér a bélsárban – sorolta az állatorvos.

Az Észak–Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] e-mail-címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: Látszik rajtuk, ha jól érzik magukat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában