iskolakerülés

2021.03.10. 12:00

Nem jellemző most a csellengés

A digitális oktatás alatt sem lehetnek utcán az iskolás korú gyerekek iskolaidőben.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A középiskolába járó diákok már hónapok óta digitális rendszerben tanulnak otthonról, de hétfőtől az általános iskolások sem járnak be az intézményekbe.

A szociális ellátó rendszer és a rendőrség megyénkben már hosszú évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy megakadályozzák az iskolakerülést, vagyis a csellengést. Éppen ezért hívták életre az ifjúságvédelmi őrjáratot, amely iskolaidőben ellenőrzi a köztereket, plázákat, bevásárlóközpontokat, szórakozóhelyeket, ahol a fiatalok általában a tapasztalatok szerint megfordulnak, akár iskolaidőben is. Az őrjárat tagjai – rendőrök, szociális szakemberek – végigjárják ezeket a helyeket. Felírják az érintett fiatalok adatait, amelyeket megküldenek az illetékes tanintézménynek, ahol kivizsgálhatják a hiányzás okát, ha pedig bármilyen bűnügyi, gyermekvédelmi intézkednivalójuk akad, akkor azt haladéktalanul megteszik. Erre is szükség van, ugyanis nem ritka, hogy olyan esetekbe ütköznek, amikor a fiatal- vagy gyerekkorú elkövetője vagy tettese egy bűncselekménynek.

Megfigyelhető a ciklikusság

Éppen két éve kísértük el az őrjáratot egyik útjára, amelynek során ugyancsak volt intézkednivalójuk, de akkor arról beszéltek nekünk: már jóval kevesebb az iskolából lógó gyerekek száma, mint évekkel ezelőtt. Megfigyelhető a ciklikusság is: rossz időben nem szívesen csellengenek, míg a tavaszi jó időben könnyebben járnak „az iskola mellé”.

Megváltozott helyzet

A helyzet azonban alaposan megváltozott ezen a téren is a koronavírus-járvány miatt, hiszen megjelent a digitális oktatás, amely miatt a gyerekeknek otthonról kell tanulniuk, tehát még nehezebb indokot találni arra, hogy mit keresnek iskolaidőben az utcán – korábban gyakran hivatkoztak arra, hogy lyukas­órájuk van.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon érdeklődésünkre elmondták, jelenleg is működik az ifjúságvédelmi őrjárat, és természetesen kiemelten ellenőrzik a fiatalokat a közterületeken iskolaidőben. Ha 14 év alatti gyereket kapnak csellengésen, a korábbi protokoll az volt, hogy az iskolába szállították és az intézménynek „adták át”, most ez a digitális oktatás miatt inkább a szülők értesítését jelenti.

A 14 év feletti fiatalt – ha csak valami nem indokolja – nem kísérik el, hanem „útba indítják”, tehát ellenőrzik, hogy a megfelelő tömegközlekedési eszközre felszálljanak és hazainduljanak. Minden esetben jegyzőkönyv készül, amelyet megküldenek az intézménynek, illetve a szülőknek, illetve az őrjárat tagjaiként jelen lévő szociális szakemberek is „papírozzák az esetet”.

Nem jellemző

Janasóczki Attila c. r. alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre elmondta, az a tapasztalatuk az elmúlt hónapokból, hogy nem jellemző a csellengés, talán a járványhelyzet miatt is, de betartják az iskolaidőt, alig néhány esetben fordult elő, hogy csellengő fiatalokkal találkoztak volna a kollégái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában