Kertművelés

2021.03.25. 15:30

Már sok mag a földbe kerülhet

Március második felében járunk, amikor kezd beindulni a nagyüzem a kiskertekben.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Március 20-án már hivatalosan is beköszöntött a tavasz, a tennivalóival együtt. Az időjárás elég vegyes képet mutat, ugyan napközben egészen szépen kisüt a nap, és a hőmérséklet is jól alakult, azonban folyamatosan fúj a szél, ami egyrészt szárítja a talajt, másrészt kellemetlenné teszi egy idő után a szabadban tevékenykedést. Éjjel pedig még mindig lehűl akár egy-két fokra is a hőmérséklet, ami nem kedvez az elültetett magok eredésének. De lássuk, mi is, ami aktuális ezekben a napokban a kiskertekben!

Időben az ültetéshez

Lassan kifutunk a metszés optimális idejéből. Sőt, több olyan gyümölcsfa vagy dísznövény lehet, amelynek a rügyei már megpattantak, így a metszés több kárt okozhat, mint hasznot.

Viszont most válik még csak aktuálissá az őszibarackfák termőre metszése. Minden esetben kifelé álló szemre vágjuk vissza, ha pedig túl sűrűen vannak a termővesszők, ritkítsuk meg. Törekedjünk a szellős korona kialakítására, hogy a levegő és a napsütés mindenhova be tudjon majd jutni.

Több olvasónk is érdeklődőt, hogy ültethet-e még gyümölcsfát. Ezzel még abszolút időben vagyunk, telepíthetünk gyümölcsfákat, málnát, egrest, ribizlit is. Úgy mondják, ha a növekedés megindul, a rügypattanás megtörténik, akkor szabad gyökerű növényt már nem érdemes ültetni, mert nem tud kellőképpen meggyökeresedni, mire a lombosodás megtörténik. Egy 2-3 éves oltvány még azért nem rendelkezik akkora lombozattal, ami komoly gondot okozna, ha március második felében kerül a földbe a gyümölcsfánk, azzal azonban számolhatunk, hogy nem fog akkorát fejlődni egy később a földbe kerülő fa, mint ha már a hónap elején elültettük volna.

Nevelés fólia alatt, szabadban

Fűtetlen fólia alá megkezdhetjük az uborka, sárga- és görögdinnye, valamint a többi tökféle palántanevelését. Érdemes a paradicsom- és paprikapalántákat tűzdelni, mivel a növekedési verseny miatt túl hosszú szárat növeszthetnek, ha összeér a levelük. Érdemes némi tápanyagot is juttatni a palántáknak, ha még nem kerülnek ki a végleges helyükre.

Szabad földbe vethetjük a borsót, spenótot, fejes salátát, retket, petrezselymet, sárgarépát, duggathatjuk a vörösés fokhagymát. A hónap vége felé vethetjük szabad földbe a burgonyát, spenótot, sóskát, kaprot, káposztaféléket is. A jégsalátát nyári salátaként fogyasztjuk, ezért márciusban elkezdhetjük a vetését.

A virágoskertben is akad feladat: a rózsa, hortenzia, lilaakác, nyáron virágzó díszcserjék metszése, lemosó permetezése, komposzt, tápanyag talajba dolgozása, díszfű visszavágása, évelők tőosztása, gyomok kikapálása. Metsszük vissza a nyári orgonát, minden hajtáson egy-két rügypárt hagyjunk meg.

Elő az egynyáriakkal!

Az előnevelhető egynyáriak közül ültethetünk jégvirágot, csodatölcsért, őszirózsát. Ha még nem vágtuk vissza a levendulát és a zsályát, akkor azt is végezzük el.

(A borítóképen: Még időben vagyunk a gyümölcsfa ültetéséhez)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában