Egészség

2021.03.02. 18:30

A szemüveg is védelem lehet fertőzés ellen

A szemüveg fizikai gátat képez a szem előtt, és visszatart, hogy a szemünkhöz nyúljunk.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy vizsgálat szerint egy kínai kórházban kezelt 276 Covid-fertőzött csupán 6 százaléka volt szemüveges, míg Hubei tartományban, ahol az intézmény található, a lakosság jelentősebb hányada rövidlátó. A kutatók egyik feltételezése szerint a szemüvegesek kevesebbszer nyúlnak a szemükhöz, a másik ok pedig az lehet, hogy a szemüveg fizikai gátat képez a szem előtt, így megakadályozza, hogy a vírust tartalmazó részecskék köhögés vagy tüsszentés során a szembe jussanak. A fertőzés egyik útja, melyen keresztül a vírus a szervezetbe kerülhet, ugyanis a szem.

Lencse helyett szemüveg

Az indiai kutatók is hasonló következtetésre jutottak, vagyis a szemüvegesek körében alacsonyabb a fertőzöttek aránya. A kutatásba összesen 304 beteget vontak be, akiknek egy kérdőívet kellett kitölteniük a szemüvegviselési szokásaikról. Megkérdezték őket, viselnek-e szemüveget a látásproblémák korrigálására, illetve viselnek-e napszemüveget, ha a szabadban tartózkodnak. Megfigyelték azt is, hányszor nyúl a szeméhez valaki. A szemüveget nem viselőknél ez óránként 20-23 is lehet, míg a szemüvegesek átlagosan óránként háromszor érintették meg a szemüket. A megkérdezettek közül 58-an nyilatkoztak úgy, hogy szinte folyamatosan szemüveget viselnek napközben, illetve minden esetben, ha a szabadban tartózkodnak. Esetükben a koronavírussal való fertőződés rizikója 0,48 volt. Azoknál, akik soha nem viselnek szemüveget, ez a szám 1,35. A kutatás szerzői kiemelik, hogy különben a szemen keresztül történő fertőződés meglehetősen ritka, de nem teljesen kizárható. Ugyanakkor, a könnycsatornán keresztül a vírus bejuthat az orr- és arcüregekbe is.

Az American Academy of Ophthalmology nevű, szemészeti szakmai szervezet javaslata szerint érdemes lehet a kontaktlencsét lecserélni most szemüvegre, legalább ideiglenesen. A kontaktlencsét viselők ugyanis az átlagembernél is többet nyúlnak a szemükhöz. Emellett azonban szemüvegviselésekor is óvatosságra van szükség, igazításakor, érintésekor fel lehet vinni a felületére kórokozókat, ezért érdemes sűrűn szappanos vízzel, a lencséket pedig speciális kendővel tisztítani, hiszen a folyadékcseppek a keret alatt is be tudnak jutni.

(A borítóképen: A szemüveg a védőfelszerelésnek is szerves része)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában