népbetegség

2021.03.19. 15:00

A mozgásszegény élet ronthat a visszéren

Eddig is népbetegség volt, az egy éve tartó vírushelyzet miatt azonban egyre növekszik a száma a visszerességgel küzdőknek.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A kékes színű, súlyosabb esetekben kanyargós, kidudorodó erek a vénás keringési zavar jelei, és akár súlyos szövődményeket is okozhatnak. Az elváltozás középpontjában a vénák falának meggyengülése és kitágulása, valamint a vénabillentyűk elégtelen működése áll. „A visszeresség kialakulásának leggyakoribb okai között első helyen kell megemlíteni a mozgásszegény, sok üléssel járó életmódot, ami éppen olyan káros az emberi szervezetre és így a vénás keringésre, mint az álló helyzetben töltött hosszú órák. Aki nem figyel oda a rendszeres testmozgásra, annak lelassul a vérkeringése, és idővel megjelenhetnek a visszérbetegség tünetei, vagy a már meglévő tünetek rohamosan súlyosbodnak” – mondta dr. Szabó Attila érsebész, visszér-specialista. A mozgásszegény életmód mellett meghatározó még a túlsúly, az öröklött keringési zavar, kötőszöveti gyengeség, szív- és érrendszert érintő betegségek, cukorbetegség, illetve a várandósság.

Magyarországon minden harmadik ember találkozik élete során visszerességgel, amelyben a nők a veszélyeztetettebbek. Amikor harmadik gyermekét várta, akkor súlyosbodtak visszérproblémái – mondta Mónika. Az édesanyát ez először csak esztétikailag zavarta, de manapság gyakran érez lábdagadást, feszülést, fájdalmat, ezért elgondolkozott a műtéten. A súlyosbodó tünetek ugyanis vénás trombózishoz, vagy akár lábszárfekélyhez is vezethetnek. Ma már számos műtéti eljárás áll rendelkezésre a tünetek megszüntetésére, helyi érzéstelenítéssel. A beavatkozások csaknem fájdalommentesek, minimális a szövődmények előfordulása, és a páciens saját lábon távozhat a műtétről.

(A borítóképen: A láb dagadása, feszülése visszatérő fájdalom)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában