Állatvilág

2021.02.14. 18:00

Téli álmot alvó ürgék

Élet és halál kérdése lehet, hogy találnak-e egy magaslatot a mezőn a hibernáció idejére a kis emlősök.

Kiss Daniel

Ürge a Soltszentimre határában található Csonka-torony közelében, a Kiskunsági Nemzeti Park területén. 20200428 Soltszentimre Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Fotó: MW

Nem csak a medve hajtja álomra a fejét a hideg, téli hónapokban. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a napokban bemutatták az ember számára jóval barátságosabb rágcsálók életét, mely a mostani hideg szürkeség idején sem áll meg – csak majdnem. Más emlősök is hibernációval, azaz téli álommal vészelik át a nehéz időt, amikor nincs bőséges táplálék számukra: a pelék, cickányok, denevérek is visszavonulnak az ürgékhez hasonlóan.

Veszély a föld alól

Ilyenkor gyakorlatilag tetszhalott állapotba kerülnek – írja a BNPI –, oly mértékben lelassul az ürgék életműködése. Szívük percenként csak egyet-kettőt ver, testhőmérsékletük pedig szinte fagypontig, 2-3 Celsius-fokig süllyed le. Ne feledjük, hogy nem hidegvérű, hanem melegvérű állatokról van szó, így kirívó jelenség ez.

Életműködésük és energiafelhasználásuk ezáltal minimumra csökken a BNPI szerint, így elősegítve, hogy túlélhessék ezt a hat-hét ínséges hónapot.

Körülbelül augusztus végétől április elejéig vonulnak vissza az ürgék földalatti járataikba.

Az éhenhalás veszélye mellett azonban más veszély is fenyegeti őket, amíg álmukat alusszák – hívja fel a figyelmet a nemzeti park igazgatósága. Ez a veszély pedig nem más, mint a talajvíz.

A téli esőzések, a havazás és a tavaszi hóolvadás által megemelkedik a talajvíz szintje, ami elérheti az ürgék járatait. Külső veszélyektől a bejáratok eltömítésével védekeznek, de az alulról feltörő víz ellen nem tudnak mit tenni. A tapasztaltabbak az ember számára szinte észrevehetetlen magaslatokra vonulnak, ami egy síkvidéki legelőn, kaszálón az ürgeállomány túlélését jelentheti.

A talajvíz okozta veszélyeztetettségüket vizsgálták meg a BNPI munkatársai nemrégiben.

Bár a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet gyepterületei szokásos módon vízi birodalommá változtak, a helyiek által „hátaknak” nevezett magaslatokat nem árasztotta el a talajvíz. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szerint így a tavasz elérkeztével újra ürgefüttyögés töltheti meg a tájat.

(A borítóképen: Tavasszal újra ürgefüttyögés töltheti meg a tájat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában