kamerák

2021.02.03. 08:30

Akár meg is leshetjük a rejtőzködő állatokat

Nem kell kint, a hidegben várakozni, a karos­székből is szemlélhetjük az erdő világát.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Korunk technikai színvonalának megfelelő kamerákat szerzett be a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az elmúlt évek során több pályázati forrásból. A kihelyezett, kitűnő felvételeket készítő kamerák elsősorban fokozottan védett nagyragadozók monitorozására dolgoznak folyamatosan az igazgatóság működési területén – írta a BNPI.

Ezek a kamerák nem csak a védett nagyragadozókat kapják lencsevégre. A BNPI közleménye alapján az ilyen célcsoportról készített felvételek sokkal gyakrabban a zsákmányállatok, nem védett fajok mindennapi életét örökítették meg.

– Az állatok rejtőzködő mindennapjairól készült, sokszor nagyon látványos, tanulságos és beszédes felvételek is érdemesek arra, hogy közzétegyük – hangoztatta az igazgatóság. A BNPI YouTube-csatornáján ezért létrehoztak egy „Kameracsapdák felvételei” című lejátszási listát, ahova ezentúl minden érdekes és megosztásra érdemes felvételt feltöltenek.

Máris 19 videó tekinthető meg ezen a listán. Láthatók (és hallhatók) üvöltő farkasok, hempergő, pancsoló és párbajozó szarvasbikák, kergetőző, ugrándozó muflonok és vaddisznók, valamint kisebb állatok – rókák, hiúzok, vadmacskák, nyestek és hódok – is természetes környezetükben. A gyakran éjszaka is lencsevégre kapott állatok így az otthon kényelméből figyelhetők meg anélkül, hogy megzavarná őket az ember, és anélkül, hogy kint kelljen virrasztania az érdeklődőnek a hideg, sötét erdőben.

A „Kameracsapdák felvételei” lejátszási lista a BNPI honlapján keresztül is elérhető.

(A borítóképen: Akár hiúzokat is megfigyelhetünk a kamerán keresztül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában