költő

2021.02.05. 15:00

A verseivel inspirál, segít

Bari Gábor készülő kötetében elmozdult a szabadvers műfaja felé, és a felettünk való is felsejlik az alkotásaiban.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Van ki így szeret címmel rendezi sajtó alá tizenharmadik verseskötetét Bari Gábor költő, a Baross Gábor Vasutas Nyugdíjas Klub tiszteletbeli tagja. A könyv – reményei szerint – február végén jelenik meg.

– A most készülő verseskötetem címe kettős értelmű. Egyrészt a felettünk való létezésére, másrészt a szerzőre utal. Ez a kettősség több helyen feltűnik a kötetben, néhány vers imaszerű – mondta Bari Gábor. – Bár nem vagyok templomba járó ember, de egyik kedvenc olvasmányom a Szentírás, és már református egyházi kiadványban is jelent meg versem. Ami most újítás az eddigiekhez képest, hogy kicsit elmozdultam a szabadvers irányába. Bár megmaradtam a kötött formáknál, de egy kis költői szabadságot megengedtem magamnak. A tematikák között pedig a vírus és a járvány elleni védekezés is szerepel, figyelemfelkeltő, felrázó jelleggel. Kötelességemnek érzem, hogy az alkotásaimmal másokat is inspiráljak, segítsek.

Bari Gábor számára az írás több mint hobbi: hivatás.

– Az eddig megjelent köteteimben kizárólag új versek szerepelnek, és mindegyiket a Könyvműhely adta ki, kemény borítóval, magánkiadásban. Egyetlenegy kötetet adtam ki válogatás jelleggel az addig alkotott szonett formájú versekről. Nyugdíjba vonulásomat követően három évvel, 1998-ban kezdtem intenzívebben a versírásba. Elsőre édesanyám halála ihletett. Gyakran éjszaka is föl­ébredek, mert eszembe jut egy-egy sorpár, és olyankor muszáj írnom. A köteteim összeállításához viszont már egy ideje segítséget veszek igénybe, amit megfizetek, mert sajnos 40 százalékos a látásom, és nem tudok gépelni, sőt számítógépet sem használhatok. A most készülő kötetben a 2019-től 2020 végéig keletkezett költemények olvashatóak, hat fejezetre osztva. Az elsőben kifejezetten az érzéki zónáról, tehát a szerelemről, szeretetről, összetartozásról írok. A későbbiekben pedig a természetről és társadalomról. Nagyon szeretek a természetben járni, és igyekszem megtenni a védelmében mindent. Éppen ezért a nevelt fiam bükki természetfotóival illusztrálom a kötetet, a borítóra és a hátlapra is tervezek egyet-egyet – számolt be a költő.

Kedvelik az idősek

A vírushelyzetet követően az olvasók számíthatnak kötetbemutatóra is.

– Az elmúlt tavasszal négy-öt meghívásom maradt el a vírushelyzet miatt. Természetesen szeretnék kötetbemutatót, ha lesz rá lehetőség. Mivel Diósgyőrben élek, a Petőfi Sándor Könyvtárban szoktam tartani. És ha meghív Gégény Zsuzsanna polgármester asszony, akkor lesz Pácinban, a szülőfalumban is. Máig két testvérem él ott, a szüleim ott nyugszanak, és a szívem csücske az a község. Emellett szeretek idősklubokban is vendégeskedni, ahol mindig várják az újabb megjelenéseimet. A párom tagja a Baross Gábor Vasutas Nyugdíjas Klubnak, aminek rajta keresztül állandó vendége vagyok. Ők az interneten is megosztják a verseimet. Nagyon sok közös rendezvényt szerveztünk. Tíz éven keresztül én rendeztem meg Diósgyőrben a magyar kultúra napját 60-70 vendéggel, ahol több idősklub rendszeresen képviseltette magát – emlékezett az alkotó.

(A borítóképen: Bari Gábor az új kötetét is szeretné majd nyilvános eseményen bemutatni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában