természetjárás

2021.01.31. 15:30

Manó a téli erdőben is csodákra talál

Se a tél, se a járvány nem akadályozza meg Telkibánya túravezetőjét a természetjárásban.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Bár a járvány miatt a turizmus leállt, de Bartók József, azaz közismertebb nevén Telkimanó most is fáradhatatlanul járja az erdőt. Telkibánya túravezetője számtalan csodára bukkan a havas természetben, melyeket megörökít és mindenki örömére megoszt a közösségi oldalon.

Az Észak-Magyarországnak elmesélte, hogy amikor csak teheti, tesz egy jókora sétát az erdőben. A téli lelassulás miatt ilyenkor tudja megélni a csendet, megélni a békét. Nyitott szívvel és nyitott szemmel figyeli az elé táruló csodákat. Például az előbukkanó, zöld mohapárnát, a mohában megbújó gombákat. Mert sokan nem tudják, de vannak hidegtűrő gombák is, például a fülőkék.

– A téli, havas erdő azért is csodálatos, mert ilyenkor lehet megfigyelni, hogy merre járnak az állatok. A hóban látszanak az őzek, a szarvasrudlik nyomai, látni, hogy merre lopakodott a róka. Nem ritka, hogy találkozom is ezekkel az állatokkal, és olykor karnyújtásnyira állok mellettük. Az erdőben élő állatok félénkek, emberre soha nem támadnának, de csodálatos, amikor a szemükbe nézhetek – fogalmazott Telkimanó, úgy folytatva –, Telkibánya 20 kilométeres körzetében teszek kirándulásokat. Járom az Ósva-völgyet, a hajdani vasút vonalát, felsétálok a pálos kolostorromhoz, melynek télen különleges hangulata van. Csodálatosak az erdőben futó kis patakok, amelyek varázslatosak a mostani, befagyott állapotukban, hiszen egyszerre mozdulatlanok és mozgók.

Világít az út

Azt is megtudtuk, hogy bár a járvány miatt a kedvelt üdülőfalu turizmusa is leállt, de azért a közelből most is ellátogatnak az emberek Telkibányára, egynapos kirándulásokra. Hiszen aki szereti a természetet, annak minden évszakban kínál látnivalót az erdő.

Telkimanó például az esti, sötét erdőben is szívesen sétálgat. Különösen akkor, amikor havas a táj és telihold van, mint a napokban. Ilyenkor szinte világít az erdei út, a fák gyönyörűen mutatják a hóval körbevett ágaikat.

Bartók József egyébként az Ezüstfenyő Hotel túravezetője, de most karbantartási munkákat végeznek munkatársaival, és ha leesik a hó, akkor természetesen a hóeltakarításban is részt vesz.

Elárulta, tervei között szerepel, hogy ír egy könyvet.

– Természetkalauz érthetően, ez lenne a címe. Ugyanis rengeteg természetkalauz van, csak túl sok bennük a latin szó, ami a hétköznapi emberek számára nem igazán érthető. Úgy szeretném bemutatni a természetet, ahogy azt a nagyapámtól vagy az erdész bácsitól hallottam. Lesz a könyvemben egy fejezet, Az első 20 év címmel. Ebben néhány történet szerepel majd nevek nélkül, vagy különleges találkozások története – mondta József.

Ő egyébként több olyan kisfilmben is szerepel, melyet a televízióból ismert Stiller Tamás közismert egri séf készített Telkibányáról, és a Zemplén TV-ben is felbukkant már Telkimanó.

(A borítóképen: Bartók József most is járja az erdőt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában