Fogászat

2021.01.30. 18:00

Diagnózis fogröntgennel

Évente ingyenesen vehetnek részt a páciensek fogászati szűrővizsgálaton, aminek a röntgen is része lehet.

Detzky Anna

Fotó: Shutterstock

Rendszeres fogászati szűrővizsgálattal olyan daganatos megbetegedések vagy akár a cukorbetegség is felismerhető, amelyek nem feltétlenül a beteg fogazat miatt alakulnak ki. A szűrésnek gyakran velejárója a fogröntgen is. Olvasónk osztotta meg a tapasztalatait, miszerint magánrendelésen az egyszerű konzultáció alkalmával is megröntgenezték. Utánajártunk, milyen esetekben elengedhetetlen ez az eljárás, és kell-e tartani a mellékhatásaitól.

– Legalább évente egyszer érdemes fogászati szűrővizsgálaton részt venni, akár a fogászati alapellátás keretében is ingyenesen ott, ahová körzetileg tartozik a páciens – ajánlotta dr. Farkas Tamás, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke. – Mi is tudjuk, hogy sokan félnek a fogorvostól, de számos betegség megelőzhető, hogyha még időben felismerjük, és nem utolsósorban olcsóbb a kezelése. Ez azért sem megkerülhető szempont, mert a fogászati ellátásban a legmagasabb a magánellátás súlya, ahol minőségi alapanyagokkal dolgozunk. A szűrés során a fogak mellett a nyálkahártya állapotát is ellenőrizzük, és szájüregi rákszűrést végzünk, ami hazánkban viszonylag gyakori betegség. Az orvos mérlegeli azt is, hogy szükséges-e ennek keretében röntgent is csinálni, de sok fogorvos szeret biztosra menni.

Alacsony sugárterhelés

A röntgen segíti a helyes diagnózis felállítását a panaszok alapján.

– Fogak elszíneződésénél, ínyduzzanatnál, bizonytalan eredetű fogfájásnál, bölcsességfogak vizsgálatánál, gyökérkezelésnél és fogszabályozásnál is szoktuk javasolni a röntgent, mert bizonyos belső elváltozásokat csak így tudunk megállapítani. Készülhet panorámaröntgen vagy kisebb méretű fogröntgen egy-egy fogról, és ma már három dimenziós CT-felvételre is lehetőség van, ami térbeli képet ad. Ez utóbbit többek között az implantátumok beültetésénél szoktuk használni. A megyénkbeli röntgenkészülékekről elmondhatom, hogy nagyon alacsony sugárterheléssel dolgoznak. Ma már digitális röntgenkép készül, amit nem kell külön előhívni, hanem azonnal lementhető. Viszont az állapotos nőket nem szoktuk kitenni az eljárásnak, úgyhogy erre az asszisztensnek minden alkalom előtt rá kell kérdeznie – tájékoztatott a szakember.

A fogorvosnál is fény derülhet rá, ha valami komolyabb problémánk van.

– Bizonyos elváltozások a szájüregben utalhatnak valamilyen más alapbetegség meglétére. Például a testben máshol található daganatos megbetegedésekre, vérképzőszervi problémákra vagy akár cukorbetegségre is. Ezeknél a kezelésben nagyon sokat számít az időfaktor. A cukorbetegség például ma már banális népbetegség, de nem mindegy, hogy mikor ismerjük fel. Az ínysorvadás és a fogak kilazulása utalhat rá, ami hosszú távon még a fogak pótlását is megnehezíti – hangsúlyozta a kamara megyei elnöke.

(A borítóképen: A röntgen során sok betegségre fény derülhet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában