Miskolci Szimfonikusok

2020.12.11. 17:00

Koncert az éterben

Koncertekre most nem mehetünk, de a tévében és az interneten hallhatjuk a miskolci szimfonikusokat.

Hegyi Erika

20200928 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertje.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Az idén online adventi hangversenyeket tart a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Mivel koncerttermi programokat a járványügyi szigorítások miatt most nem rendezhet az együttes, és közönségével sem találkozhat, ünnepi hangversenyei átköltöztek az internetre. Ezeket bárki megnézheti és meghallgathatja a legnagyobb videómegosztó csatornán, de a Miskolc Televízió is folyamatosan műsorára tűzi.

Barokktól a romantikáig

Szászné Pónuzs Krisztinától, a zenekar ügyvezetőjétől megtudtuk, a szigorítások bevezetése után olyan megoldást kerestek a muzsikálásra, aminek értelme és aktualitása van, de ezenkívül valamiképpen szerettek volna eljutni hallgatóságukhoz is. Az is szempont volt, hogy egyszerre ne legyen túl sok zenész a próbateremben, így kisebb kamarazenekarokat hoztak létre.

Minden hétvégére összeállítottak egy, az ünnep hangulatához illő koncertet. Két hangversenyt a zenekar próbatermében vett föl a Miskolc TV, kettőt pedig egy-egy templomban. A felvételek szerdán és csütörtökön történnek, majd vasárnap kerülnek először adásba.

„Főleg barokk művekből válogattunk. Nemcsak azért, mert ezek illenek a várakozás hangulatához, hanem azért is, mert ezeket a darabokat kamarazenekarok játsszák. A barokk szerzők mellett ott vannak a bécsi klasszikusok is, Mozart és Haydn, valamint a romantikusok közül Liszt Ferenc és Saint-Saëns. Az adventi koncertek karmestere Zsíros Levente, aki a Zeneakadémia hallgatója. Tavaly minket vezényelt a vizsgakoncertjén, így már ismerjük a fiatal dirigenst. De nemcsak ezért esett rá a választás, hanem azért is, mert miskolci kötődésű, a Herman Ottó Gimnázium diákja volt” – mondta az ügyvezető.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar következő online adventi koncertje december 13-án csendül föl a Miskolc Televízióban 19.25-kor. Műsoron: Torelli: G-moll („Karácsonyi”) concerto grosso, Vivaldi: Tél, Pergolesi: G-dúr concerto vonósokra, Mozart: D-dúr serenata notturna.

(A borítóképen: A felvételek elkészültek, meghallgatásra várnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában