könyvtár

2020.12.13. 12:00

Ismét megjelenik Arnót története könyvben

Még karácsony előtt újra kiadják a helytörténeti munkát a megyei könyvtár segítségével.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Ismert arnóti helytörténész könyve lesz újra elérhető a település lakosai számára, hogy segítse a hagyományok ápolását.

– Arnót önkormányzata fontosnak tartja a helyi értékek megőrzését, a település múltjának megismertetését a lakossággal, a mindenkori ifjúsággal – mondta Üveges István polgármester. – Először 1999-ben jelent meg az Arnót története című 280 oldalas könyv, amelynek borítóján a helyi evangélikus templom 18 századi műemlék oltára látható. A kiadvány példányai időközben elfogytak. Már az önkormányzatnak sem áll rendelkezésére belőle szinte egy darab sem. Viszont a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár segítségével most lehetőség nyílt a könyv újbóli kiadására, ami nagy örömünkre szolgál. A helytörténeti kiadvány a jelenleg közel 2500 fős, Miskolc melletti település földrajzi nevei, természeti adottságai mellett a teljes történelmét feldolgozza. Kedve az őskortól, a község mai elnevezésének 1230-ban történt első írásos megjelenésén át egészen a rendszerváltásig.

Eredeti forrásból

A támogatás előzménye, hogy az arnóti könyvtár mint fiókkönyvtár pályázati forrásból idén nyáron újult meg és bővült.

– A könyv szerzője Molnár Béla (1930–2014) helytör­ténész, tősgyökeres arnóti volt. 1991-es nyugdíjazását megelőzően 34 éven át általános iskolai tanárként tanította és nevelte az arnóti fiatalságot. A szerző családja az ön­kormányzat rendelkezésére bocsátotta a kiadvány tartalmát szerkesztett formában. Az utánnyomású kötet újbóli megjelenése még karácsony előtt várható. Emellett az önkormányzat meghirdette a lakosságnak is a könyvvásár­lási lehetőséget, de a kiadvány teljes tartalma honlapunkon is elérhető lesz – tudtuk meg.

(A borítóképen: A szerző, Molnár Béla)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában