„Eredő”

2020.11.08. 11:00

Gondolatátvitellel „áll bosszút”

Koncsár Attila elégedetlen volt a „bolti” könyvekkel. Ezért írt egyet.

Hajdu Mariann

Fotó: Bujdos Tibor

Mindenevő az olvasásban a nyékládházi Koncsár Attila. Jókai, Stephen King egyaránt jöhet, és nagyon szereti az angolszász-amerikai lektűrirodalmat is, de bevallja, sok olyat olvasott közöttük, amelyeket silánynak érzett. Úgy gondolta, ezeknél sokkal jobbat tud írni. És meg is írta élete első regényét, ami a közelmúltban meg is jelent Eredő címmel, Atley Cole álnéven.

„Tudom, hogy közületek most sokan meg fognak lepődni, de egy ideje már a hobbimmá vált az írás”, írja közösségi oldalán ismerőseinek az egyébként civilben buszvezetőként dolgozó férfi.

Siker a barátoknál

– A barátnőm, ma már feleségem Debrecenbe járt egyetemre, nagyon szerette a leveleimet, innen indultam – meséli az Északnak. Aztán jöttek a rövidebb novellák, most meg a regény. Először a baráti körben mutatta meg, csupa pozitív visszajelzést kapott, biztatták, folytassa.

– Sci-fi a műfaja, és évekig olvastam hozzá a vonatkozó irodalmat – tudjuk meg. Egyfajta bosszútörténet, Amerikában játszódik. Egy orvos feleségét meggyilkolják, és ő egy tudományos felfedezés kapcsán a gondolatátvitelt használja fel a bosszújához. Ez csak a keretet adja, engem inkább a tudományos része érdekelt: vajon mi történne az emberrel, ha képes lenne a gondolatátvitelre, ha kialakulna egy telepatikus háló, egy kollektív tudat. Megmaradna-e az emberi faj, a társadalom, ha a beszédet, mint nehézkes kommunikációt felváltaná egy sokkal fejlettebb?

– Felmerül mostanában, hogy csipet ültetnek az emberekbe...

– Igen, nagyon odafigyeltem, hogy képben legyek a témában. Hosszú távon akár használhatják majd a gondolatok tökéletes átvitelére: a beszéd, a mimika félreérthető dolgok. Én nem technikai, hanem biológiai úton valósítottam ezt meg a regényemben. Kérdezzük a könyv kiadásáról is, kiderül, nem ment egyszerűen: a megkeresett kiadók többsége válaszra sem méltatta. Három év kellett, míg az utolsó utáni próbálkozás sikerrel járt. Illúziói nincsenek, hogy ebből gazdagodna meg, de már hamarosan kész a következő regénye is, ami teljesen más témában íródott.

(A borítóképen: Koncsár Attila az Eredő című kötetével)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában