jótékonyság

2020.11.11. 08:00

Erősödött az emberek segítő szándéka

Műhelykonferenciát rendeztek hétfőn Miskolcon „Jótékonysági adok-kapok” címmel.

Nagy-Hankó Krisztina

20191123 Szolnok A Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén is megszervezte hagyományos karácsonyi adománygyűjtését. Felvételünk november 23-án készült az Auchan előterében. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Forrás: MW

Fotó: Mészáros János

A program a szociális munka hete rendezvénysorozathoz kapcsolódott.

A járványhelyzet új kihívások elé állította mind az adományozókat, mind pedig az adománygyűjtő szervezeteket. Egyebek mellett ez volt a fő témája az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ által szervezett eseménynek.

„A tavaszi karantén idején kifejezetten felerősödött az emberek segítő szándéka. Az addig más célokért dolgozó szervezetek is elkezdtek önkéntes munkával vagy adományok közvetítésével segítséget nyújtani. Azóta is csak minimálisan esett vissza az adományozási kedv a vírus miatt. Aki jótékonykodni szeretne, az megteszi így is” – mondta Kalász Ágnes, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület munkatársa. Kicsit változott a gyűjtés módja. Az egyesületek olyan praktikákat alkalmaznak, amelyeket korábban nem. A Várva Várt Alapítványnál például zárt dobozban, házhoz kérik az adományokat.

Még kevésbé működik

Nem túl hatékony az adománygyűjtés az online térben, mert az emberek még a pandémia idején is inkább a közvetlen megszólítást kedvelik – hangsúlyozta előadásában Miha Tamás, a Magyar Fundraising Akadémia vezetője. Szerencsésebb egy bizonyos egyesület céljaira úgy kérni támogatást, hogy a potenciális adományozót megkeresik.

Arra is felhívták a figyelmet a tanácskozáson, hogy most valóban előnyt élvez az bankkártyás utalás mindkét fél, az adományozó és az adományozott számára egyaránt, ezért arra kell törekedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában