Világnap

2020.11.19. 17:00

Az illemhelynek is van világnapja – és üzenete

Drasztikus a helyzet a világ számos pontján, ami a vécéhasználatot és a csatornázást illeti.

Forrás: Shutterstock

Az ENSZ 2013-tól támogatója a nemzetközi kampánynak. A kezdeményezést az ázsiai Toalett Szervezet szorgalmazta 2001-ben, mellyel céljuk volt felhívni a figyelmet a higiénia, valamint a szennyvízkezelés, szennyvíz­elvezetés fontosságára.

Meghökkentő adatok

Bár legtöbbünknek természetesnek tűnik, az otthoni WC-használat, az UNICEF, valamint az Egészségügyi Világszervezet együttműködésében készült korábbi jelentések alapján kiderül, hogy 850 millió ember kényszerül arra nap mint nap, hogy a természetben végezze el szükségleteit, a világ népességének 60 százaléka nem rendelkezik otthonában saját mellékhelyiséggel, vagy nincs lehetősége olyan vécét használnia, amely biztonságosan elvezeti a szennyvizet. Ebből az okból a szennyvizek 80 százaléka mindenféle kezelés nélkül kerül a természetbe. Megközelítőleg 1,8 milliárdan fogyasztanak olyan vizet, amely nincs megfelelően tisztítva. Ha ez mind még nem lenne elég, a világ iskoláinak közel felében nincsenek megteremtve az ideális higiéniai feltételek, nincs ivóvíz, vécé vagy mosdó.

Bár hazánkban a háztartások 98 százaléka részesül közműves ivóvízellátásban, a csatornázottság pedig közelít a 80 százalékhoz a Magyar Víziközmű Szövetség is kiemelt feladatának tekinti azt, hogy zászlós hajója legyen azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek során a környezettudatosságra, a környezetvédelemre, a vízkincs megóvásának fontosságára és a szennyvízelvezetés kiemelt szükségességére irányul a figyelem.

(A borítóképen: Kreatívan gondolkodva a WC-papír-gurigákkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában