Advent

2020.11.29. 09:30

Az idei bensőségesebb

Vasárnap kezdődik az advent, az ünnepi időszak, amikor Krisztus születésnapjára készülünk.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A karácsonyt megelőző négyhetes időszak az advent, amikor a keresztény hívek lelkileg felkészítik magukat, hogy méltóképpen fogadhassák a Megváltót. Idén november 29-re esik advent első vasárnapja, amelyet a koronavírus miatt most rendhagyó módon ünneplünk.

– A latin advent kifejezés eljövetelt jelent, amikor nem a karácsony, hanem egy személy, Jézus Krisztus érkezésére, születésére várunk – hangsúlyozta Juhász Ferenc atya, a Mindszenti templom plébánosa. – Most vasárnaptól egészen december 24-e éjfélig tart ez az időszak. Tulajdonképpen az éjféli misével kezdődik el karácsony.

Hajnali szertartások

A római katolikusok a várakozást virrasztással fejezik ki.

– Készület gyanánt hajnali miséket, roratéket végzünk reggel 6-kor. Ilyenkor még sötét van, és mire véget ér, már éppen virradni kezd. Ez kifejezi a kontrasztot, hogy a sötétségből haladunk a fény felé csillagászatilag és lelkileg is. Az adventi vasárnapi misék pedig nagyon szépek és gazdagok. Minden vasárnap meggyújtunk egy gyertyát a templomi adventi koszorún, és a legszebb énekeinket énekeljük. Ez bűnbánati és böjti időszak is, de a II. Vatikáni Zsinat óta veszített a jelentőségéből. Az 1950-es évektől pedig csak a péntek maradt meg böjti napnak. A bűnbánatra utal a lila mint liturgikus szín, ami a pap ruháján és az adventi koszorún is megjelenik. A katolikus hívők ilyenkor jellemzően elvégzik szentgyónásukat is.

Szűk, családi körben

Az advent a befelé fordulás időszaka, amit most a vírushelyzet miatt eleve mindenki gyakorol.

– Az egymás iránti odafigyelésre, a személyes kapcsolataink ápolására fokozottabban ráirányítja a figyelmet az idei advent. Aki nem vallásos, azok számára a karácsony általában a család ünnepe. Az egyébként rendszeresen misére járó embereknek jelenleg körülbelül a fele mer eljönni a templomba. A többiek otthonaikban, online követik a szertartásokat. Nekik azt javasoljuk, hogy az ünnepet házi liturgia keretében üljék meg. A gyónás most a járványügyi előírások miatt nem a gyóntatófülkében, hanem tágasabb térben, egy teremben történik maszkban. Erre minden rorate mise és karácsonykor az éjféli szentmise után lesz mód.

Az advent mindenkié

Európaiként valamelyest mindannyiunkat érint a karácsonyi ünnepkör.

– Adventben a nem hívő, keresők számára is számtalan lehetőség kínálkozik, hogy ismerkedjenek Krisztus személyével és az ünnep szakrális tartalmával. Erre remek eszközök a betlehemi eseményeket felelevenítő filmek vagy könyvek. Ha valaki például nyitott lélekkel elmegy az éjféli misére, vagy csak érdeklődik a hívő ismerősei körében, lehetséges, hogy inspirációt kap, hogy merre induljon tovább. Bár a papok és a lelkipásztorok különösen az ünnepek alatt nagyon elfoglaltak, de mindig örömmel fogadják azokat, akik komolyan keresnek. Adott esetben lehetőséget biztosítanak személyes találkozásra is. Emellett keresztény barátokkal is érdemes beszélgetéseket kezdeményezni. Egyre több blog, online fórum és Facebook-csoport nyílik meg hasonló céllal – ajánlotta Juhász Ferenc atya.

(A borítóképen: Advent a miskolci Mindszenti templomban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában