Állatvilág

2020.11.16. 19:30

Az elhízás ízületi bajt okoz

A túletetés komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, jó erre odafigyelni.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

A hidegebb hónapokban mi emberek hajlamosak vagyunk elengedni magunkat és felszedni néhány kilót. Odafigyelés hiányában, túletetéssel kedvenceinknél is túlsúlyos állapotot idézhetünk elő, ami állatbetegségek melegágya lehet.

– Az elhízás a legtöbb esetben egyértelműen túltáplálás miatt tapasztalható. Ez egy nagyon gyakori és kevéssé komolyan vett probléma – hangsúlyozta ifj. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – Az első és legfontosabb dolog, hogy kontrolláljuk négylábú barátunk táplálását. A gazdinak kell meghatároznia, hogy állatát ki és mikor etetheti, de a legjobb, ha egyedül csak ő maga teszi. Kezdő gazdáknak érdemes utánanéznie az alapvető kutyaetetési tudnivalóknak, akár szakirodalomban, vagy megbízható internetes oldalakon. Ebben mi állatorvosok szintén tudunk segíteni.

Egyfélével etessük!

Az étrendet mindig egyénileg a kedvenc igényeihez és a gazdi lehetőségeihez kell igazítani.

– Az állat mérete, életkora, egészségügyi problémái is befolyásolják a helyes étrendet. Általánosan elmondható, hogy az emberekkel szemben a ragadozók, így a kutya egészséges táplálkozását nem segíti elő a változatos étrend. A monoton, hasonló táplálékhoz jobban tud az állat szervezete alkalmazkodni és kevésbé alakulnak ki emésztőszervi problémák. Az összevissza etetéssel hasmenést és hányást is előidézhetünk. Tehát, ha lehet, mindig ugyanazt a jó minőségű tápot adjuk. Ez azért is előnyös, mert ha valamiért később diétára lesz szükség, akkor ugyanannak a terméknek a diétás változatát írjuk elő. Ugyanis mindenféle átszoktatás csak fokozatosan történhet. A diétán túl a mozgás is hasznos lehet, de jelentős túlsúlynál körültekintéssel vezethető csak be. Extrém hízásnál fizioterápiás kezelést szoktunk javasolni – ismertette az állatorvos.

Ellenőrizzük a súlyát!

Háziállatunk súlyát is csak úgy tudjuk kontrollálni, ha rendszeresen megmérjük.

– A testsúlymérés vagy az otthoni mérleg segítségével, vagy például jól felszerelt kutyakozmetikákban, illetve az állatorvosi vizsgálatok alkalmával tehetjük meg. Ma már nagyon sok helyen elérhetőek azok a testsúlytáblázatok, ahol megtalálhatjuk kedvencünk ideális testsúlyát. Egy háziállat esetében a kisebb mértékű súlynövekedés is arányaiban jelentős lehet. A különböző mértékű túlsúly eltérő típusú problémákat idézhet elő. Cukorbetegségre hajlamosíthat, sőt akár tönkreteheti az ízületeket – emelte ki a szakember.


Kérdezze az orvost!

Az Észak Kisállat oldala új rovattal bővült, ahol tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kamarai specialista, praxisvezető állatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink felmerülő kérdéseire, amelyeket [email protected] e-mail-címre várjuk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: Legyen a gazda szigorú a táplálással!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában