bőrprobléma

2020.10.19. 07:00

Van segítség, ha megjelent a maskne

Már neve is van a maszkviseléstől keletkező bőrproblémáknak: a maszk és az akné szavakból képezték.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Mivel a maszkviselés a mindennapjaink részévé vált, fontos mindent megtenni a viselésükkel kapcsolatos problémák leküzdése érdekében. Az egész napos maszkviselés következtében előfordulhat, hogy az arcmaszk kiütéseket, szőrtüszőgyulladást, pattanásokat és egyéb bőrproblémákat okoz. Bár

az úgynevezett maskne nem mindig kapcsolódik a pattanásokhoz, lehet, hogy néhány típus viselésének mellékhatásaként jelentkeznek.

Tünetek

Azoknál, akiknek olyan bőrproblémáik vannak, mint a rosacea, az egyébként is pattanásos arcbőr, az ekcéma, bizonyos bőrallergiák vagy fokozottan érzékenyek a párás vagy száraz levegőre, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a maszkokhoz köthető bőrproblémák.

Anna Chien, az amerikai John Hopkins Kórház dermatológus szakorvosa elmondta, hogy az orr, a száj és az áll körüli bőr – amit a maszk takar – kimondottan vékony és finom. Ennek köszönhetően az elmúlt hónapokban sokkal több ember fordult bőrgyógyászhoz kezdődő periorális dermatitisszel, ami a száj, esetleg az orr alatt – ritkábban a szemek körül – kialakuló kellemetlen, kiütésekkel és kipirosodással, valamint a bőr húzódásával együtt járó betegség, és megjelenése leginkább a kezdődő rosaceára emlékeztet.

A bőr ezen a területen jóval szárazabb, mint az arc más részein, de a száj melletti közvetlen bőrterületek általában nem érintettek. A tünetek rendkívül kellemetlenek, sőt fájdalmasak, a hangulatra is hatással lehetnek. A kiütések apró pattanásokra is emlékeztethetnek, ki is sebesedhetnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 20 és 60 év közötti nőknél fordul elő leggyakrabban, de ennek oka még nem ismert.

– Természetes összetevőkből, például kecsketejből készült natúr szappanokkal és vízzel ajánlott kezelni a problémás arcbőrt, és semmiképpen se használjunk mesterséges alapanyagokból készült, esetleg illatosított arclemosó szereket, valamint kendőket – hangsúlyozta Kiss Mónika, kozmetikus.

Nem csak nőknek

– Érdemes éjszakára bekenni az arcot a bőrtípusnak megfelelő, jó minőségű, minél természetesebb hidratálóval. Ezeket a tanácsokat nemcsak a nőknek, hanem azoknak a férfiaknak is érdemes megfogadniuk, akik egyébként nem használnak arckrémeket – mondta a szakember. Megtudtuk, hogy a cink-oxidot tartalmazó krémek is kiválóak, hiszen segítik az irritált, kipirosodott, gyulladt bőr regenerálódását, és serkentik a bőr gyógyulási folyamatait. A vazelint vagy a babapopsikrémet is érdemes kipróbálni. Utóbbi a pelenka irritációja miatti fájó bőrt kezeli, amely a meleg és nedves környezet miatt alakult ki, ami gyakorlatilag ugyanaz a probléma, mint amit a maszk okoz az arcbőrön.

A szakember továbbá minden hölgynek azt javasolja, ne használjanak felesleges kozmetikumokat. Mivel az arcunk nagy részét senki sem látja, érdemes elfelejteni az alapozót, a pirosítót és minden olyan sminkterméket, ami eltömítheti a pórusokat és ezzel elősegíti vagy súlyosbítja a különböző bőrel­változások kialakulását.

A nem professzionális arcmaszkok közül egyesek anyaga kedvezőbb hatással van a bőrre. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a legtöbb maszk pamut- vagy poliészter-keverékekből készül, és ezek meglehetősen gyengé­dek a bőrhöz. A sima textúrájú anyag pedig csökkenti azt a súrlódást is, amely kidörzsölheti és irritálhatja az arcot. Mindezek mellett a szintetikus szövetek jelenthetnek még problémát egyeseknek, továbbá a mosható maszkoknál az erőteljesen illatosított mosószerek és öblítők viszketést, bőrpírt vagy kiütéseket okozhatnak. Az illatanyagmentes mosószerek megakadályozhatják a bőrirritációt és az érzékenységet.

Gond lehet a szakáll

Annak érdekében, hogy az arcmaszkok hatékonyak legyenek, teljesen el kell fedniük a férfiak szakállát. A sebészi maszkok kiválóak erre, de fontos felhívni a figyelmet, hogy a különböző minősítéssel rendelkező maszkok esetében az arcszőrzet nem érhet hozzá a maszkhoz, ezért ilyen esetekben mindenképpen meg kell borotválkozni. A borostás férfiak számára az egyszer használatos maszkok esetében kellemetlenséget okozhat, hogy a szőrszálak kibolyhozzák belülről az anyagot. Ezekbe később a szőrszálak beszéd közben beakadnak, folyamatosan irritálva az arcbőrt és fájdalmat okozva viselőjének. A naponta borotválkozó és a borostás férfiak esetében is kidörzsölheti a maszk úgy az arcot, hogy szőrtüszőgyulladást okozzon.

– Minden olyan bőrprobléma esetén, amely az otthoni kezelés ellenére sem javul vagy gyógyul meg, érdemes felhívni a háziorvost vagy a bőrgyógyász szakorvost – hívta fel a figyelmet dr. Ujj Róbert felnőtt háziorvos. – Ugyanez vonatkozik a terjedő vagy súlyosbodó kiütésekre, illetve a fertőzés bármilyen jelére. A szakmai vélemény különösen fontos azok számára, akiknek a munkájuk vagy egyéb okok miatt hosszú órákon át kell maszkot viselniük.

Alternatív megoldásként néhány bőrbetegség akár diagnosztizálható és kezelhető úgy is, ha a bőrfelületről telefonnal készített képeket elküldjük a háziorvosnak vagy a bőrgyógyásznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában