tökverseny

2020.10.22. 20:00

Törpilla lett a bajnoktök

Az Alsógagyban nevelkedett óriástök lett a legsúlyosabb a tökmérő versenyen.

Hegyi Erika

Brindzár Zsolt a több mint 400 kg-os tökkel

Fotó: Bujdos Tibor

Brindzár Zsolt alsógagyi óriástök-termesztő lett a martonvásári Fito Horm Óriástökmérő Verseny első bajnoka, hiszen a megméretést idén rendezték meg először. Zsoltot már meglátogattuk néhány hete, amikor a töktermesztés rejtelmeiről beszélt, és megmutatta féltve őrzött kincsét is, a Törpilla névre hallgató, gigantikus sütőtököt. Azóta Törpilla izgalmas kalandokban vehetett részt.

Teleszkópos rakodóval

Zsolttól megtudtuk, hogy amikor óriástermését megmérték, a mérleg 304,2 kilo­grammot mutatott. Bár ő többre számított, 400 kilo­gramm feletti eredményre, de így is Törpilla lett a legsúlyosabb, így Zsolt vehette át a verseny végén az oklevelet, az aranyérmet, az aranyszínű tököt és a pénzjutalmat.

– Jobb eredmény is születhetett volna, de az az igazság, hogy a tök még nem volt egészen érett. Persze így is nagyon örülök. A verseny rendkívül érdekes volt. A martonvásári kastély park­jában tökkiállítás várta a látogatókat, a mérés pedig a parkolóban zajlott. Sokan rácsodálkoztak Törpillára, hatalmas termetére, szép formájára és élénk színére. Pedig nem volt könnyű a helyszínre szállítani. Felemeléséhez egy teleszkópos rakodó kellett, amihez készítettem egy szerkezetet. Ezzel tudtuk feltenni a tököt a raklapra, azt pedig a zárt teherautóba. Jól lekötöztük, hogy nehogy baja essék, mire a verseny helyszínére érünk – magyarázta Zsolt.

Elmesélte, hogy a szomszéd faluból Elek István is elvitte 60 kilós termését, amelyik megkapta a legszebb tök címet. Itt nem a súly számított, hanem a kinézet. Ez a tök szép gömbölyű volt, üde sárga és cikkezett, ami elnyerte a zsűri tetszését. Megyénkből tehát ez a két tök mérette meg magát, de az ország minden részéből összesen 11 óriástermés szállt versenybe a győzelemért.

Sokan csodálták

– Amikor az Észak-Magyarországban megjelent rólam az első cikk, nagyon sokan jöttek el Alsógagyba, hogy megcsodálják a kincsemet. A környékről, de messzebbről is. Sokan még a faluból sem tudták, hogy mivel foglalkozom, hiszen Törpilla a fóliasátorban gyarapodott szépen – mondta Zsolt.

Hozzátette: az óriástök-termesztést természetesen nem hagyja abba. Most ősszel már előkészíti a talajt, a palántákat pedig áprilisban ülteti ki. Jövőre szeretné túlszárnyalni a mostani eredményét.

Gyerekkori álma teljesült

Zsolt elárulja, gyerekkori álma volt az óriástök-termesztés, de csak négy évvel ezelőtt kezdett el vele foglalkozni. Az első évben egy hagyományos magból 15 kilósat termesz­tett. A második évben egy 35 kilós sikerült, a harmadik évben pedig már ott volt a Rácalmási Tökfesztiválon 85 kilós neveltjével, amivel elnyerte a legszebb tök címet. Akkor elhatározta, hogy az idén előrukkol egy 300 kilóssal. És hogy mi a titka? A tökmérő versenyen is csak annyit mondott az érdeklődőknek, hogy sokat locsolta a bajnoktököt.

(A borítóképen: Brindzár Zsolt és a díjnyertes tök)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában