kiállítás

2020.10.27. 16:00

Múzeumban kelt életre az eltűnt vár

A tárlat a 13 éve tartó feltárási munkának az eredménye.

Bódisz Attila

Forrás: Szoboszlay Marcell

Fotó: Marcell Szoboszlay

Egy eltűnt vár nyomában, ezzel a címmel nyílt meg a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum legújabb állandó kiállítása. A járványhelyzetre való tekintettel online megtartott kiállításmegnyitón elhangzott: a tárlat annak a 13 éve tartó feltárási munkának az eredménye, amely a sátor­aljaújhelyi vár újra láthatóvá tételét, történetének megismerését célozza.

Egymásra találtak

Dankó Dénes, a zempléni város alpolgármestere elmondta, 13 évvel ezelőtt szinte lehetetlen küldetésnek tűnt a vár felkutatása és feltárása, de „makacsságuk” meghozta a gyümölcsét. Egymásra talált a megszállott városvezetés és Ringer István személyében egy megszállott régész – közölte az alpolgármester. Megemlítette: a kezdeti sikerek után sokan álltak az ügy mellé. Felidézte: eleinte az ásatások egyedüli mecénása az önkormányzat volt, ennek köszönhetően sikerült lelkes önkéntesekkel, valamint egyetemi régészhallgatókkal kiegészülve minden esztendőben nyaranta néhány hetet a várromok feltárásával tölteni. Később eredményes pályázatok is segítették a munkát – közölte Dankó Dénes. Összességében ezeknek köszönhető, hogy egyre több faltöredék kerül elő, mellettük pedig sok apró tárgy, amelyeket a most megnyílt kiállításon tekinthetnek meg az érdeklődők – fogalmazott az alpolgármester.

Több tárgy, kevesebb szöveg

Ringer István, a vár ásatását vezető régész, a Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója, egyben a kiállítás kurátora kiemelte: a kiállítás két éve készül, mindig úgy volt, hogy végre összeáll, de valahogy sohasem jött létre. Most azonban már olyan mértékű leletanyag került elő, amely mindenképpen érdemes arra, hogy a nagyközönség is megtekinthesse.

Hozzátette: ugyanezzel a címmel már volt egy kiállítás a vár leleteiről az újhelyi múzeumban, de az még a kezdeti időszak tárgyait mutatta be. Bár – tette hozzá – már

a most látható tárlat is elavulttá vált, hiszen a feltárási munkák tovább folytatódnak, a vár újabb és újabb részei bukkannak elő, azzal együtt pedig a talált tárgyak lajstroma is folyamatosan bővül. A 2014-es kiállítás, valamint a jelenlegi között az alapvető különbség az, hogy abban még kevesebb tárgy volt és több szöveg, míg a mostaniban jóval több a látnivaló és kevesebb a leírás – fűzte hozzá a múzeumigazgató. Kiemelte azt is, hogy a városnak sok terve van a várral. Már elkészült a látogatóközpont, amelyben ugyancsak sok információt találhatnak a látogatók a várról, az egykori erődítményt a mai kor technológiáját felhasználva ugyancsak látogathatóvá szeretnék tenni, míg a Kazinczy Múzeumban a leletanyag bemutatása teszi teljessé a sátoraljaújhelyi vár minél teljesebb megismerését.

Építési áldozat tojással

Ringer István az ásatás során előkerült és kiállított tárgyakról szólva elmondta: ezek különlegességét az adja, hogy mindegyiket több száz éve használták, és természetesen találhatók közöttük pénzforgalmi eszközök és fegyverek is, amelyek egy vár leletanyagában szinte természetesek. De láthatók ékszerek, a kerámiaművesség emlékei, valamint a korabeli enteriőröket megidéző fűtőberendezés, sőt került elő faragott reneszánsz kő ajtókeret-töredék is, amit szintén megmutatnak. Hozzátette: vannak egészen érdekes, egyedi tárgyak is, amelyek talán országos szinten is számottevőnek tekinthetők régészszakmai szempontból. Ezek közé sorolta azt a lelet­együttest, amely egy pénzhamisító műhelyre utal, ez beszámolója szerint az egészen friss kutatási anyagok közé tartozik. Mint mondja, ez bizonyítja azt, hogy a turisztikai hasznosítás mellett a vár feltárása egy nagyon fontos kutatómunka is egyben. Az ásatás eredményeként a várról rengeteg információt szereztek, a leletanyag a Kazinczy Múzeum régészeti gyűjteményét gyarapítja majd – közölte Ringer István. A tárgyak közül kiemelt egy nemrég előkerült csillag alakú buzogányt, amit – mint elmondta – a kun-besenyő népességhez köt a szakirodalom, a tatárjárás után jelenhetett meg ez a fegyvertípus. Megemlített egy úgynevezett építési áldozatot, egy apró edényt, amelyet fejjel lefelé találtak meg, benne egy tyúktojással, valamint V. István pénzével. Ez utal a várost alapító és a várat valószínűleg építtető királyra, aki akkoriban ifjú királyként vagy hercegként szerepelhetett – idézte fel a régész. Az építési áldozatot a kiállítási térben megpróbálták az előkerülési körülményeinek megfelelő módon installálni – fűzte hozzá. Találtak egy furcsa agyagfigurát, ami játék, esetleg sakkfigura lehetett – sorolta tovább. Ringer István elmondta, ezeken kívül más sok érdekes és ritka tárgy is látható a kiállításon, aki ezekre kíváncsi, látogasson el a Kazinczy Múzeumba, Sátoraljaújhelyre.

(A borítóképen: Ringer István a sátoraljaújhelyi vár feltárásának helyszínén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában