Teremtésünnep Telkibányán

2020.10.03. 11:00

A teremtett világunk ünnepe lesz

Telkibányán 11. alkalommal szerveznek Teremtés heti ünnepséget október 4-én.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Ebben a veszélyekkel, félelmekkel terhelt időszakban az emberek jól meggondolják, hogy a szükséges utakon túl elinduljanak-e bárhová. Ha azonban őszi kirándulásra vágynak, Telkibánya több szempontból is jó választás. Hiszen ezen az őszön nemcsak a kiváló szolgáltatásaival, de programlehetőséggel is várja az idelátogatókat, hívta fel figyelmünket Szalay László Pál, a település református lelkésze.

– Október 4-én, vasárnap a telkibányai református közösség immár 11. alkalommal szervez nagy ívű, Teremtés heti ünnepséget. Az egyház a dolgos hétköznapok rengetegéből kínál kiszakadási lehetőséget a helyieknek és azoknak az érdeklődőknek, akik a természeti világ értékeit nagyra becsülik és tenni szeretnének megmaradásukért. Az egyházi ünnepi évben fontos pillanatai a hívő közösségnek a karácsony, a húsvét, a pünkösd. Az ember megmentésének isteni elgondolása ezekben az úrvacsorás megállókban ábrázolódik ki erőteljesen. Viszont az élőhelyünk, a teremtett világunk, ami meghatározza az életkörülményeinket, a táplálkozásunkat, az építkezésünket, a ruházkodásunkat, boldogulásunkat, az kevéssé hangsúlyos az hitéletben. Erre próbálta felhívni a figyelmet először Dimitriosz ortodox, konstantinápolyi patriarcha 1989-ben, amikor meghirdette a Teremtés ünnepét. Aztán Ferenc pápa kiadta a Laudato Si’ enciklikáját, ami szintén hatalmas lökést adott a kérdés fontosságának. Ennek most van az ötéves évfordulója – mondta a lelkész, azzal folytatva –, ahogy az atomkérdés idején, nyilván politikai célzattal is, megjelent az egyházi évben a Hirosima vasárnapja. Most a környezeti problémákra történő figyelemfelhívást a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) ajánlására mi magunk is 11 éve felvállaltuk és szervezünk többnapos rendezvényeket.

Érzékenyítés

Idén ünnepi istentisztelettel, többek között László Attila koncertjével, a Kezes-lábas játszóház speciális, újrahasznosított játékaival, az Utazó Planetárium előadásaival, a Zöld Kapcsolat Egyesület érzékenyítő foglalkozásaival és az Abaúj Regionális Természetvédelmi Egyesület kézműveskuckójával készülnek.

(A borítóképen: Szalay László Pál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában