Helyi életstílus

2020.10.04. 08:30

A tehetség nem öregszik

Minden évben elindulnak kerékpárral a Keszi Maratonon a tiszakeszi nyugdíjasok.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A helyi nyugdíjasklub programjai felpezsdítik az idősek mindennapjait. Új élményeket és ismeretségeket szereznek, és a képességeiket is kamatoztathatják a fellépéseik alkalmával.

– Közösségünk mottója: „A kor alapjában véve semmit sem határoz meg, csak a test öregszik, a tehetség soha. Egyesek öregszenek, mások éretté válnak. Egy fiatalember is lehet koravén, egy idős is képes fiatalosan gondolkodni” – idézte Nagy Dénesné, a tiszakeszi nyugdíjasklub vezetője. – Ennek a szellemében szeretnénk élni és folytatni a munkát. Bízom benne, hogy ezt még sokáig lehetővé teszi az egészségünk.

Szeretik a társaságot

A településen élő időskorú lakosság igényeire reflektált a község vezetése a klub létrehozásával.

– Annak idején Tóth János mezőkövesdi képviselő indítványozására kezdődött a klubtagok toborzása a településen, amiből Pál Ferenc, a helyi református lelkész is oroszlánrészt vállalt. 2004. október 29-én alakult meg a Tiszakeszi Nyugdíjas Klub a megyei szociális és sportbizottság, a községi önkormányzat és a református egyház támogatásával. Akkor megközelítőleg 20 fő gyűlt össze, jelenleg 22 női és 4 férfitaggal működünk. A társaim felkérésére vállaltam el a vezetést két éve, hogy

a klub az elődöm távozása után is tovább éljen. Sok siker­élményem van ebben, mert a tagok láthatóan jól érzik itt magukat. Hiába előrehaladott korúak már, szükségük van rá, hogy társaságba menjenek. Ez az öregkori leépülést is késlelteti – magyarázta a klubvezető.

Generációk találkozása

Heti két napot is a klubéletre szánnak a közösség tagjai.

– Nagyon jó a csapat, összetartunk, egy emberként állunk hozzá a munkához és a fellépésekhez. Hetente kétszer jövünk össze 13 óra körül a Tiszakeszi Idősek Nappali Ellátójában. Hétfőn általában ének- és táncpróbánk van. Legutóbb a Fogj egy sétapálcát! című dalra adtunk elő charlestont. A csütörtöki napokon pedig beszélgetünk és zenét hallgatunk. Időnként pedig orvosok tartanak nekünk előadást, és jógázunk. A névnapokat mindig megünnepeljük, ilyenkor házi készítésű finomságokkal és kis műsorral lepjük meg egymást. A nőnapot és az anyák napját is rendszeresen megtartjuk, kisiskolások szoktak köszönteni bennünket. Szalonnasütés keretében egy-egy nap, amikor jó idő van, férfinapot tartunk. Szívesen megyünk színházba, moziba. Tavaly nagyon jól sikerült a vizsolyi kirándulásunk. Az óvodásokkal szintén tartjuk a kapcsolatot, a zene világnapján, október 1-jén együtt énekelünk. Karácsonykor pedig velük sütünk mézeskalácsot – számolt be programjaikról Nagy Dénesné.

Hatszáz linzert sütnek

Az idei év tömegrendezvények nélkül telt, de korábban szívesen tartottak összevont eseményeket is a régióban.

– A környező településeken működő nyugdíjasklubokkal is remek kapcsolatot ápolunk, örülünk, ha találkozhatunk velük. Szívesen képviseljük községünket a közös rendezvényeken. Rendszeresen ellátogatunk a népdalkörök találkozójára és a Röpülj páva dalostalálkozóra. A Mezőcsáti Bor- és Pálinkaversenyen általában énekelünk, a magyar költészet napján pedig szavalunk. Tavaly 120 résztvevővel ezt éppen mi szerveztük meg a járásban. A Kihívás Napja egy sport- és ügyességi verseny, amelyen szintén el szoktunk indulni. Az országos Keszi Maraton pedig többéves hagyományra tekint vissza, amire kerékpárral mi is benevezünk. Erre a jeles alkalomra mindig 600 darab linzert sütünk – mesélte beszélgetőtársunk.

(A borítóképen: Kerékpárversenyen is elindultak a tiszakeszi nyugdíjasok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában