Sajóvelezd

2020.09.13. 19:00

Nagyon szeretnék megrendezni a káposztafesztivált

Figyelik a vírushelyzet alakulását, de reménykednek abban, hogy szabadtéren megtartható lesz a káposztaünnep.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Hosszú évtizedek óta meghatározó növénye Sajóvelezdnek a káposzta. A nedves, párás levegő és a folyó közelsége remek adottságokat teremtett a kis borsodi faluban, ahol a régmúlt nagyüzemi termesztése mellett manapság családi gazdálkodás formájában termesztik a növényt. A velezdi káposzta savanyúság formájában a környéket évtizedek óta folyamatosan ellátja. Az őstermelőkkel találkozhatunk az ózdi, a putnoki és a kazincbarcikai piacon, de a faluból is sokan viszik a finomságot.

Jó visszhang

A Sajómentiekért Alapítvány az elmúlt két esztendőben nagy sikerrel rendezte meg a káposztafesztivált. Ilyenkor megmozdult a falu apraja-nagyja, elszármazott velezdiek is hazalátogattak, és a környező falvakból is rengeteg vendég érkezett. A nap első részében a programot a főzőverseny tette ki, a benevezett csapatok értelemszerűen káposztát tartalmazó ételeket készítettek a bográcsban, ezután pedig a szórakozás került előtérbe. Sztárvendégek érkeztek a faluba, de a rendezők igyekeztek lehetőséget biztosítani a környéken működő amatőr csoportoknak is.

Az idei fesztivált már hónapok óta szervezi a Sajómentiekért Alapítvány kuratóriuma, de most még egyelőre nem tudni, hogy szeptember 19-én, harmadik alkalommal is megünnepelhetik-e a falu nevezetességét.

– Egyelőre mindenről csak feltételes módban beszélhetünk – mondta el érdeklődésünkre Takács József Györgyné, az alapítvány kuratóriumi elnöke. – Hónapok óta azon dolgozunk, hogy a két évvel ezelőtt elkezdett, hagyományteremtő rendezvényünket idén is a megfelelő színvonalon tudjuk megtartani. A program összeállt, a fellépők megvannak, de természetesen figyelnünk kell a vírushelyzettel kapcsolatos híreket, intézkedéseket. Ennek megfelelően döntünk majd, de hangsúlyozom: nagyon szeretnénk, ha szeptember 19-én ismét közösen szórakozhatnánk a III. káposztafesztiválon.

Takács József Györgyné azt is elárulta: minden fellépővel úgy egyeztek meg, hogy vis maior esetén sajnos el kell tekinteniük a produkciótól. Az érdeklődés viszont nagy, a szervezőknél folyamatosan csörög a telefon, hiszen az elmúlt évek résztvevői most is szeretnének ott lenni az eseményen. A környéken gyorsan elterjedt a sikeres rendezvény híre, ami alaphelyzetben mindenképpen pozitív lenne.

– Nekünk is az lenne az érdekünk, hogy minél többen ellátogassanak ezen a napon Sajóvelezdre. A vírushelyzet azonban óvatosságra int minket, hiszen a rendezvényünkkel kapcsolatban is az emberek egészsége, biztonsága a legfontosabb. Az előírások betartása mellett azonban nagyon bízunk a zöld jelzésben. A sztárvendégünk idén az erdélyi énekes, László Attila lenne, de több helyi és környékbeli amatőr csoport is elfogadta a meghívásunkat. A Velezd Néptáncegyüttest nem kell senkinek bemutatni, de a keményebb műfaj is képviseltetné magát a fesztiválon, hiszen a Viharmadarak és a Falka rockzenekarnak is lehetőséget biztosítanánk. A főzőcsapatok megvannak, egész biztos, hogy a tavalyihoz hasonlóan, nagyon finom káposztás ételek készülnének ezen a délelőttön is. Most már tényleg csak arra van szükség, hogy a falu legnagyobb ünnepét idén is megrendezhessük.

(A borítóképen: Tavaly rengeteg káposztás étel készült Velezden)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában